HR viesti 3+4/2018 | Page 40

Palstalla yhteistyökumppanimme tuottamaa materiaalia.
Jyrki Kilpikari Saint-Gobain Finland Oy www ecophon. fi www. wgh. fi

MELU VAIKEUTTAA MONEN ELÄMÄÄ

Kuuloaistimme toimii jatkuvasti, myös silloin kun emme aktiivisesti kuuntele ja jopa nukkuessamme. Reagoimme ääniin ja voimme kokea ne miellyttävinä, häiritsevinä, epämukavina tai vaikkapa uhkaavina. Epämiellyttävät äänet saavat meidät valppaaksi ja ne häiritsevät keskittymistä ja lisäävät stressihormonien erittymistä. Miellyttävät äänet tekevät olomme mukavaksi, rentouttavat ja jopa parantavat. Äänet ja melu vaivaavat useimmiten sisätiloissa. Vietämmehän ajastamme suurimman osan erilaisissa rakennuksissa.
Melua kärsitään valittamatta enemmän kuin esimerkiksi huonoa valaistusta. Tämä johtuu osaksi siitä, että käyttäjät eivät tiedä mahdollisuuksista parantaa huonoa ääniympäristöä. Meluisaa työtilaa voidaan kuitenkin akustiikkaratkaisuilla kohentaa yhtä vaivattomasti kuin lisätä valoisuutta.
Työympäristötutkimuksissa melu nousee hyvin usein merkittävimmäksi työtehoa alentavaksi ja työhyvinvointia huonontavaksi tekijäksi. Tutkimukset osoittavat, että toimistotyössä noin puolet ihmisistä kokee melun haittaavan työntekoa. Samoin avotoimistoissa meluisan ympäristön on todettu alentavan työtehoa jopa 10 %. Melun, joka etenee ilman välityksellä, voi epäillä olevan merkittävämpi sisäilmaongelma kuin paljon esillä olevat homeet ja ilman kemialliset epäpuhtaudet. Usein meluisassa tilassa muiden ilman epäpuhtauksien haittavaikutukset koetaan voimakkaampina kuin hiljaisessa ympäristössä.
Kouluissa ja päiväkodeissa henkilökunta joutuu monesti käyttämään ääntään voimakkaasti, jotta saisivat asiansa kuuluville. Tämä rasittaa äänihuulia ja lisää niiden vaurioitumisriskiä. Äänihäiriöt aiheuttavatkin paljon opettajien ja päiväkotihenkilökunnan sairauspoissaoloja. Melu ja kaikuisuus opetustiloissa huonontavat myös puheenselvyyttä, jolloin oppilaiden on vaikea kuulla opetusta. Tilanne on vielä vaikeampi, jos oppilaalla on kuulovamma tai opetuskieli ei ole hänen äidinkielensä.
KUVAT: SAINT-GOBAIN FINLAND OY
Sairaalatilat ovat usein hälyisiä. Melu lisää potilaiden turvattomuuden tunnetta ja vaikeuttaa henkilökunnan keskittymistä työhön. Lepo ja hyvä unen laatu edistävät toipumista. On todettu, että meluisissa hoitotiloissa potilaiden verenpaine kohoaa, stressitaso nousee ja jopa särkylääkkeitä tarvitaan enemmän. Äänen kiiriminen kauas puolestaan vähentää yksityisyyden suojaa. Keskustelut kuuluvat myös muille kuin asianosaisille.
Asunnoissa häiritseviä ääniä tulee liikenteestä ja kerrostaloissa porraskäytävästä ja myös naapureista.
40 HR viesti 3 – 4 / 2018