HR viesti 3/2023 | Page 8

VIESTI TOIMITUKSELTA

JOKAINEN TYÖTAPATURMA ON LIIKAA

Työtapaturmia on vaikea kitkeä kokonaan pois . Esimerkiksi viime vuonna sattui yhteensä 114 600 palkansaajien työtapaturmaa , joista 92 000 oli työpaikkatapaturmia ja 22 600 työmatkatapaturmia . Työpaikkatapaturmien lukumäärä nousi edellisestä vuodesta 1,6 % ja työmatkatapaturmien jopa 23,5 %. Jälkimmäisessä luvussa näkyy akuutin koronavaiheen loppuminen ja paluu etätöistä takaisin työpaikoille .
Ansiokasta työtä tapaturmien ehkäisemiseksi tekee Nolla tapaturmaa -foorumi, joka juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan . Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto , jonka tarkoituksena on motivoida ja rohkaista työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa . Jäseneksi voi liittyä jokainen työpaikka työturvallisuuden tasosta , koosta tai toimialasta riippumatta .
Foorumiin kuuluu tällä hetkellä 523 jäsentyöpaikkaa .
Tänä keväänä Nolla tapaturmaa -foorumi myönsi vuosittaiset työturvallisuuden tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen . Tasoluokituksen sai ennätykselliset 110 työpaikkaa , joista 39 työpaikalla ei sattunut vuonna 2022 yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa . Jatkuvaan työturvallisuuden kehittämiseen työpaikkoja on kannustanut vahva välittämisen kulttuuri .
Tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla on tunnistettu , että yhteistyö , avoin keskustelukulttuuri sekä vastuu työkavereista auttaa pääsemään hyviin tuloksiin . Näitä työpaikkoja yhdistää aito sitoutuminen työturvallisuuden kehittämiseen . Erityisen ilahduttavaa on se , että tasoluokituksen saaneissa on työpaikkoja kaikilta toimialoilta .
Huolestuttava trendi työturvallisuuspuolella on sen sijaan se , että harjoittelussa olevat opiskelijat ovat toistuvasti törmänneet puutteelliseen turvallisuuteen . Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston ( EU-OSHA ) tuore kotimainen kysely paljastaa , että kolme viidestä ammatillisen alan opiskelijoista on huomannut harjoittelupaikassaan työturvallisuusriskejä . Vielä huolestuttavampaa on se , että heistä vajaa neljännes ei kertonut asiasta kenellekään . Kysely lähetettiin 15 ammatilliseen oppilaitokseen Suomessa .
Opiskelijoista lähes puolet koki , että ei saanut harjoittelupaikassaan riittävää perehdytystä . Työnantaja on kuitenkin lain mukaan velvollinen antamaan opastusta ja perehdytystä työhön . Kesätyö tai harjoittelu eivät ole mitään poikkeuksia .
Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa sattuu työtapaturmia eniten alle 25-vuotiaille . Nuorten työturvallisuudessa riittää siis tekemistä .
EU-OSHAn kyselyyn vastanneista opiskelijoista noin joka kymmenes kertoo , että hänelle sattui harjoittelun tai työssäoppimisjakson aikana onnettomuus . Läheltä piti -tilanteen koki joka neljäs vastaaja .
Asia on siksikin ajankohtainen , että työturvallisuuslain muutos astui voimaan 1.6.2023 . Tavoitteena on selkeyttää työnantajan velvoitteita ja edistää erityisesti 55 vuotta täyttäneiden työssä jaksamista . Isoista muutoksista ei silti ole kysymys , vaan pikemminkin täsmennyksistä .
Työnantajan yleiseen huolehtimisvelvoitteeseen on tehty muutos koskien yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä : ” Työnantajan on erityisesti otettava huomioon , että työntekijän henkilökohtaiset edellytykset voivat edellyttää yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä työntekijän turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi .”
Näitä toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi työskentelytilaan liittyvät järjestelyt tai työajan tai työmäärän mukauttaminen . Muutokset voivat olla joko yksilöllisiä tai koko työpaikkaa koskevia .
Toinen yleiseen huolehtimisvelvoitteeseen tehty muutos täsmentää työnantajan tarkkailuvelvoitetta . Vanhassa laissa luki , että työnantajan on jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä , työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta . Nyt mainitaan myös velvollisuus tarkkailla ” työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä työssä .”
On siis mainio hetki pohtia , onko omalla työpaikalla asianmukaiset keinot tähän tarkkailuun – vaikkapa kyselyiden ja keskustelutilaisuuksien kautta .
PETRI CHARPENTIER
8 HR viesti 3 / 2023