HR viesti 2/2025 | Page 42

Ei etätyötä sattumalta – hybridityö on tuottavin malli Etla Muistiossa Tuottavuus korkeimmillaan etätyön ollessa keskimääräistä( Etla Muistio 154, 20.3.2025) tarkasteltiin etätyön intensiteetin ja tuottavuuden välistä yhteyttä suomalaisten yritysjohtajien vastauksiin perustuen. Tutkimuksen keskeinen havainto oli, että etätyön ja tuottavuuden välinen suhde muistuttaa käänteistä U-käyrää: tuottavuus kasvaa etätyön osuuden kasvaessa – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Täysin etänä tai täysin lähityössä tehtävä työ ei sen sijaan ole optimaalista.
Parhaan tuottavuuden saavuttavat yritykset, joissa tehdään säännöllisesti etätyötä mutta ei kokonaan. Keskimääräinen etätyöintensiteetti tutkimuksessa oli noin 1,8 päivää viikossa, ja juuri tämä taso näytti olevan yhteydessä parhaaseen tuottavuuteen. Toisin sanoen – hybridityö toimii.
Johto ratkaisee: pelisäännöt vaikuttavat suoraan tuottavuuteen Etätyön vaikutukset eivät ole kuitenkaan automaattisesti myönteisiä. Etlan tutkimuksen mukaan keskeinen menestystekijä on se, kuinka aktiivisesti yrityksen johto on mukana etätyökäytäntöjen määrittelyssä. Yrityksissä, joissa johto oli määrittänyt työn tekemisen paikan ja etätyön pelisäännöt, havaittiin tuottavuuden olevan selvästi korkeampi kuin niissä, joissa etätyö oli syntynyt enemmän sattuman tai yksittäisten työntekijöiden valintojen kautta.

Täysin etänä tai täysin lähityössä tehtävä työ ei sen sijaan ole optimaalista.
Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen kiteyttää viestin selkeästi:” Yrityksissä, joissa etätyötä tehdään hallitusti ja suunnitelmallisesti, tuottavuus kehittyy myönteisesti. Toisaalta liiallinen etätyö voi heikentää yhteistyötä ja innovatiivisuutta.”
Toisin sanoen, etätyö ei itsessään ole ratkaisu tai riski – ratkaisevaa on, miten sitä johdetaan.
Mittaaminen puuttuu – vaikka vaikutukset ovat merkittäviä Etätyön vaikutuksia ei silti mitata juuri lainkaan. Etlan ja Innolinkin toteuttamassa kyselyssä 76 % yrityksistä ilmoitti, etteivät ne seuraa systemaattisesti etätyön vaikutuksia tuottavuuteen. Tämä on huolestuttavaa, sillä ilman mittaamista ei voida tietää, toimiiko käytäntö vai ei.
Yritysjohtajien näkemykset etätyön vaikutuksista Suomen talouskasvuun jakautuvat. Noin kolmannes( 33 %) kokee etätyön haittaavan talouskasvua, kun taas lähes yhtä moni( 29 %) uskoo sen tukevan sitä. Tämä kertoo siitä, että koke-
42 HR viesti 2 / 2025