Kestävän yrityskulttuurin rakentaminen vaatii sekä sprinttejä että maratonia – molemmat kuitenkin alkavat yhdellä askeleella Yrityskulttuuri, jossa työuupumuksesta voidaan puhua ilman pelkoa tai häpeää, ei synny itsestään. Sen syntymiseen vaaditaan johdon esimerkkiä, avointa keskustelukulttuuria, ennaltaehkäiseviä toimia, turvallisia palautekanavia, hyvää johtamista ja inhimillistä työkulttuuria. Organisaation panostaessa näihin tekijöihin se ei ainoastaan ehkäise työuupumusta, vaan parantaa koko henkilöstön työhyvinvointia, tuottavuutta ja sitoutumista.
Eräässä suuressa yhdysvaltalaisessa pelastusalan yrityksessä johto ilmoitti henkilöstölleen, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin jaksamisensa kanssa. Kaikille työntekijöille luvattiin tarvittavaa tukea ja apua ilman pelkoa työpaikan menettämisestä. Tämä avoimuus sekä siihen liittyvä tuki lisäsivät merkittävästi työhyvinvointia ja paransivat koko organisaation toimintaa.
Entä miten tilanne ratkaistiin työterveyspalveluita tarjoavassa yrityksessä, jonka omat asiantuntijat uupuivat työssään? Tarjoamalla esihenkilöille koulutusta ja tukea, koska hekin sitä tarvitsevat, sekä lisäämällä johtamista.
Nämä esimerkit alleviivaavat, ettei työhyvinvointi ole vain yksilön vastuulla, vaan koko työyhteisön asia. Lisäksi työhyvinvointi ei ole vain eettinen velvollisuus, vaan myös liiketoiminnan kulmakivi. Työntekijöiden voidessa hyvin voivat myös asiakkaat ja yritys hyvin. n
”
Esihenkilöiden rooli työhyvinvoinnin tukemisessa on ratkaiseva.
KUVA: LASSI KERVINEN
Kirjoittaja Lassi Kervinen on LinkedIn-vaikuttaja ja työuupumuksen ehkäisijä, joka pyrkii tuomaan varjojen tilalle valoa ja selkeyttä sekä haluaa vuoteen 2040 mennessä auttaa yli miljoonaa työikäistä voimaan paremmin. Hän on perustanut Ardereum Oy: n, jonka palvelut keskittyvät työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen ympärille.
28 HR viesti 2 / 2025