palautumiseen. On tärkeää, ettei työntekijöitä ajeta jatkuvasti äärirajoilleen. Tämä edellyttää selkeitä rooleja, realistisia tavoitteita ja riittävää palautumisaikaa myös työpäivän aikana. Lisäksi työntekijöiden yksilölliset tarpeet ja elämäntilanteet on tärkeä huomioida, jotta työn tekemiseen voidaan tarvittaessa tuoda joustavuutta. Inhimillisesti kestävään työelämään kuuluu myös siviilielämän kriisien huomioiminen. Samalla on tärkeää tiedostaa, että työnantajan ja työntekijän vastuiden sekä joustojen rajat voivat joskus olla haastavia määrittää.
4. Turvalliset palautekanavat ja selkeät toimintamallit Työuupumuksesta puhuminen voi tuntua vaikealta, jos pelkona on, että omaa avoimuutta käytetään itseä vastaan. Organisaation tulisi tarjota turvallisia tapoja tuoda esiin jaksamisen haasteita ja tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi nimettömät palautekanavat, hyvinvointikyselyt ja ulkopuolisten toimijoiden tarjoamat tukipalvelut. Mikäli organisaatiossa on oma työhyvinvointi- tai työkykyasiantuntija, niin myös hänen osaamistaan kannattaa hyödyntää aktiivisesti. Työntekijöiden on tärkeää kokea, että heidän huolensa otetaan vakavasti sekä tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja rakentavasti.
5. Hyvä johtaminen ja esihenkilötyö Esihenkilöiden rooli työhyvinvoinnin tukemisessa on ratkaiseva. Heidän tulisi saada koulutusta työuupumuksen tunnistamiseen, psykologisen turvallisuuden rakentamiseen ja työntekijöiden tukemiseen. Hyvä johtaminen ei tarkoita pelkästään tulostavoitteiden seuraamista, vaan myös huolenpitoa työntekijöiden hyvinvoinnista. Esihenkilöiden tulee osata kuunnella ja tukea henkilöstöä ilman leimaamista tai syyllistämistä.
6. Inhimillinen työkulttuuri ja työn merkityksellisyys Tutkimukset osoittavat, että hyvinvoivissa työyhteisöissä työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat tukea työyhteisöltä. Yhteinen ymmärrys organisaation tarkoituksesta ja siitä, miksi työtä tehdään, vahvistaa työhyvinvointia. Myös kollegoiden välinen tuki ja yhteisöllisyys ovat avainasemassa uupumuksen ennaltaehkäisyssä.
”
On tärkeää, ettei työntekijöitä ajeta jatkuvasti äärirajoilleen.
26 HR viesti 2 / 2025