Organisaation menestyksen kannalta on olennaista, että työntekijät voivat puhua jaksamisestaan ilman pelkoa tai häpeää. Jos ongelmista ei voida keskustella avoimesti on niihin myös vaikea löytää ratkaisuja. Siksi työuupumuksen ehkäiseminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä, mukaan lukien avoimen ja turvallisen keskustelukulttuurin luominen. Pelko hiljentää ihmiset, mutta avoimuus tarjoaa todellisia mahdollisuuksia parantaa työhyvinvointia.
Alla on kuusi konkreettista tapaa rakentaa organisaatiokulttuuria, jossa puuttuminen työuupumukseen ennaltaehkäisevästi ja rakentavasti olisi ennemmin sääntö kuin poikkeus.
1. Johdon esimerkki ja sitoutuminen Työuupumuksen käsittelyn normalisointi alkaa ylimmästä johdosta ja esihenkilöistä. Kun johto tunnustaa avoimesti työhyvinvoinnin merkityksen ja rohkaisee keskusteluun, syntyy työntekijöille turvallinen ilmapiiri tuoda esiin ajatuksiaan. Esihenkilöt voivat jakaa omia kokemuksiaan stressinhallinnasta ja jaksamisesta sekä osoittaa samalla, ettei työuupumus ole heikkoutta, vaan työelämän yleinen haaste, johon löytyy ratkaisuja.
”
Työuupumuksen käsittelyn normalisointi alkaa ylimmästä johdosta ja esihenkilöistä.
2. Avoin ja myötätuntoinen keskustelukulttuuri Työpaikoilla tulisi aktiivisesti rohkaista ihmisiä keskustelemaan työkuormasta ja jaksamisesta, koska kukaan ei osaa lukea toisten ajatuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllisiä tiimipalavereita ja kahdenkeskisiä keskusteluja, joissa työhyvinvoinnista puhutaan avoimesti ja rakentavasti. Lisäksi esihenkilöiden tulisi säännöllisesti kysyä työntekijöiltä, miten he voivat, ja luoda kulttuuria, jossa pienet haasteet eivät kasva suuriksi ongelmiksi.
3. Ennaltaehkäisy ja työkuorman hallinta Tutkimukset osoittavat, että työuupumus usein liittyy kestämättömiin työoloihin ja liian suureen työkuormitukseen suhteessa
24 HR viesti 2 / 2025