Globaalisti tarkasteltuna tekoälyllä tuotettujen työhakemusten yleistyminen on alkanut vaikuttaa merkittävästi rekrytointiprosesseihin. Remoten tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan tekoälyn avulla luotujen työhakemusten tulva kuormittaa työnantajia, ja moni kokee hakijoiden seulomisen muuttuneen entistä työläämmäksi. Yli 4 000 yritysjohtajaa kattanut tutkimus osoittaa, että tekoälyllä laaditut hakemukset lisäävät epäpätevien hakijoiden määrää ja vaikeuttavat rekrytointia entisestään.
Työnantajat kamppailevat hakemusruuhkan kanssa Tutkimuksen mukaan työnantajat käyttävät keskimäärin yli yhdeksän työpäivää yhden työtehtävän hakemusten käsittelyyn. Hakemusten suuri määrä johtuu osittain siitä, että tekoäly tekee hakemusten luomisesta ja lähettämisestä vaivatonta, jopa automatisoitua. Neljäsosa yrityksistä ilmoittaa saavansa niin paljon hakemuksia, että niiden käsittely tuntuu ylivoimaiselta. Vielä huolestuttavampaa on se, että 73 prosenttia työnantajista on saanut hakemuksia, jotka sisältävät väärää tietoa tai ovat kokonaan tekoälyn kirjoittamia.
”
Työelämän nopea muutos ja osaajapula haastavat suomalaisia yrityksiä.
Samanaikaisesti sopivien kandidaattien löytäminen on haastavampaa kuin koskaan. Jopa 40 prosenttia yrityksistä kertoo joutuneensa vähentämään hakemusten käsittelyyn käytettävää aikaa tekoälyhakemusten tulvan vuoksi, mikä saattaa heikentää työnhakijakokemusta ja johtaa siihen, että osa ansioitu neista hakijoista jää huomaamatta.
Tekoälyn kaksiteräinen miekka Tekoälyn hyödyntäminen ei kuitenkaan ole pelkästään ongelma, vaan se voi tarjota myös ratkaisuja rekrytointiin liittyviin haasteisiin. Remoten tutkimuksessa selvisi, että neljäsosa yrityksistä käyttää jo tekoälyä rekrytointityössä helpottaakseen hakemusten esiseulontaa ja arvioidakseen hakijoiden osaamista paremmin. Teknologian avulla voidaan suodattaa epäpätevät hakemukset pois ja keskittyä niihin kandidaatteihin, joiden taidot ja kokemus vastaavat parhaiten tehtävää.
Työelämän nopea muutos ja osaajapula haastavat suomalaisia yrityksiä, ja tekoäly voi olla keino tehostaa rekrytointiprosesseja. Oikein hyödynnettynä se voi auttaa löytämään
12 HR viesti 2 / 2025