Esihenkilö voi helposti seurata järjestelmästä tiiminsä tai alaistensa päivittäisiä ja viikoittaisia työaikoja ja -tunteja. Järjestelmä tulkitsee eri työehtosopimuksia ja paikallisesti sovittuja malleja työntekijäkohtaisesti ja siirtää tiedot automaattisesti palkanlaskentaan .
” JotBar-järjestelmässä on helppoa hallinnoida myös yritysja toimialakohtaisia liukumia . Tunnit voidaan määritellä ohjautumaan automaattisesti työaikapankkiin ja palkanmaksujärjestelmiin . Järjestelmä osaa tulkita myös esimerkiksi teollisuudessa käytettävää kiinteästi joustavaa työaikamallia ”, Juselius kertoo .
Mihin päivittäinen työaika kuluu ? Töiden seurannalla saadaan tietoa henkilöstön ajankäytöstä ja työtehtäviin kuluvasta ajasta . JotBar-järjestelmässä työtunnit voidaan kohdentaa reaaliajassa eri projekteille , urakoille tai työtehtäviin . Kohdentaminen voidaan tehdä myös kootusti esimerkiksi työpäivän päätteeksi .
” Töiden tekemisen tapoja on nykypäivänä valtavasti . Töiden seurannalla saadaan selkeää ja ajantasaista tietoa mihin kunkin työntekijän työaika kuluu ”, Juselius sanoo .
Töiden seuranta mahdollistaa toteutuneiden työtuntien vertaamisen tuotantosuunnitelmiin , mikä helpottaa työvaiheiden suunnittelua sekä henkilöstön resursointia . Järjestelmään voidaan kirjata määrä- ja laatutietoja . Esimerkiksi tuotantotehtävissä valmistettujen kappaleiden määrät tai hylätyt kappaleet voidaan kohdentaa tekopaikkakohtaisesti .
” JotBar soveltuu erittäin hyvin myös liikkuvan työn tai asiakkaan tiloissa tehtävän työn seurantaan , sillä järjestelmään on integroituna materiaalien ja logistiikan hallinta . Esimerkiksi asennus- tai korjaustöissä järjestelmään voidaan kirjata käytetyt komponentit tai varaosat sekä matkakustannukset , ja haluttaessa tiedot voidaan siirtää reaaliajassa laskutukseen ”, Juselius kuvailee . n
Lisätietoja : www . jotbar . fi
2 / 2022 HR viesti 29