HR viesti 2/2017 | Page 32

KUVA: PIXABAY

Vain sellainen kiky-paketti kannattaa, josta todella on mitatusti jotain hyötyä.
kikyn vaatimuksiin liittyen. Selvästi se on asia, joka aiheuttaa päänsärkyä yrityksissä.” JotBar Solutionsilla on asiakkaana satoja yrityksiä ympäri Suomen ja työnaikaseurannan piirissä 150 000 ihmistä.
Kun kiky tuo vuoteen täyden vuorokauden verran lisää tehollista työaikaa per nuppi, jo seitsemän hengen yrityksessä tämä tarkoittaa sitä, että työnantajalla on yksi kuukausi lisää tehollista työaikaa ilman että työkustannukset kasvavat. Työnantajapuolelta tarkasteltuna tässä piilee melkoinen’ upside’, joka halutaan myös hyödyntää.
JotBarin ratkaisussa työajanseurannan ankkurina voi olla vaikkapa työaikapankki tai liukumasaldo: voidaan sopia, että työnantaja saa vähentää liukumasaldosta tai työaikapankista esimerkiksi kaksi tuntia kuukaudessa tai 24 tuntia vuoden lopussa.
Vuorotyö kivenä kengässä Mahdollista on tietenkin myös lisätä päivittäistä työaikaa kuudella minuutilla per päivä, mutta tämä ei välttämättä toimi kaikissa henkilöstöryhmissä. Esimerkiksi vuorotyö tai muu vastaavanlainen ohjattu tai pakollinen läsnäolo saattaa muodostua esteeksi – tai turhia päällekkäisyyksiä esiintyy tämän vuoksi. Myös saadun hyödyn todentaminen tai mittaaminen voi olla vaikeaa.
” Keskeytymätön vuorotyö on iso haaste monella toimijalla, koska vuorokauteen ei kuitenkaan mahdu enempää kuin 24 tuntia, vaikka muuten päätettäisiin mitä”, Juselius toteaa.
Muitakin vaihtoehtoja löytyy: aattovapaita, arkipyhiä tai lyhennettyjä aattopäiviä muutetaan kokonaisiksi työpäiviksi; sovitaan kolme vapaapäivää( esim. kolme lauantaita) työpäiviksi; hoidetaan työajan pidennys vähentämällä vastaavasti
ns.” pekkasvapaita”; kuitataan talvilomarahoilla työajanlisäys pois …
Ruuhkantappajille tilausta Juselius huomauttaa, että monella työpaikalla työ on kausiluontoista tai sitten esiintyy ruuhkahuippuja, jolloin tarvitaan koko miehistö puskemaan ahkerasti duunia.
” Ruuhkahuipun ollessa päällä kannattaa tehdä ylitöitä niin kauan kuin tilanne vaatii – työntekijä voi esimerkiksi tehdä pari lauantaita pois.” Näin työnantaja saa varmistettua työvoiman juuri silloin, kun se yrityksen tuloksenteon kannalta on kriittistä ja työntekijä kuittaa mukavat ylityörahat.
Joillakin työpaikoilla, esimerkiksi teknologiateollisuudessa, ei välttämättä tehdä yhtikäs mitään kiky-manööveriä vaan jatketaan vanhaan malliin. Toiset työnantajat taas ajattelevat, että 24 tunnin aikavaranto voidaan käyttää kokonaisuudessaan koulutukseen tai vaikkapa liikuntaan.
Kikkailua kikyllä Juselius myöntää, että otollista saumaa hiusten halkomiseen uusi systeemi tarjoaa kyllä. Kuusi lisäminuuttia saa ympättyä päivään jo pienellä kikkailulla, jos niin halutaan.
” Jos vähän kärjistää, niin voisi sanoa, että ennen kikyä tehtaassa leimattiin ulos ja mentiin sitten pesemään kädet. Nyt kädet pestään ensin.”
Mutta jos suhtautuminen firmoissa on yhtään rakentavampi, on mahdollista kasata sellainen ratkaisu, jossa toteutus ja seuranta toimivat ja kaikki hyötyvät tasapuolisesti.
” Vain sellainen kiky-paketti kannattaa, josta todella on mitatusti jotain hyötyä. Mahdollisuuksia on paljon, ja niiden myötä saadaan ihan oikeasti tehoa työpaikalle”, linjaa Juselius. n
32 HR viesti 2 / 2017