HR viesti 1/2025 | Page 34

johtaja jatkaa edelleen samalla energialla kuin aiemmin , puskee eteenpäin .
Miksi ? Koska hänen ajattelutapansa ei ole muuttunut , vaikka tilanne on muuttunut .
Jos johtaja ei pysähdy tarkastelemaan omaa ajatteluaan , hän ei välttämättä huomaa , että organisaatio kaipaa nyt erilaista johtamista . Jos hän sen sijaan ymmärtää metakognition merkityksen , hän ottaa askeleen taaksepäin , arvioi tilanteen uudelleen ja mukauttaa toimintansa vastaamaan organisaation uutta vaihetta .
Miten sinun organisaatiossasi tuetaan ajattelun kehittämistä ? Ajatellaanko ajattelua ? Ajattelun ajattelemista täytyy harjoitella . Sitä harvoin tapahtuu itsestään , etenkään hektisessä ympäristössä .
Ajattelu on voima , joka vaikuttaa kaikkeen , mutta harva pysähtyy tutkimaan sitä . Työelämässä tämä tarkoittaa , että vaikka osaaminen ja työkalut kehittyvät , ajattelu saattaa jäädä ennalleen – ja juuri tämä estää muutoksen .
Mitä enemmän tunnistamme omia ajatusmallejamme , sitä paremmin voimme vaikuttaa niihin . Ja kun ajattelu muuttuu , toiminta kehittyy . n
Kirjoittaja Catharina Kallio on Business & Brain Coach , yritysvalmentaja sekä Workingmymind -yrityksen perustaja .
Vinkki Yksi hyväksi havaittu keino , miten ajattelua voi alkaa kehittää :
Laajenna tietoisesti omaa näkökulmaa päätöksenteossa . Esimerkiksi näin .
1 . Määrittele ongelma / ratkottava aihe uudella tavalla . Sen sijaan , että kysyisit ” Miten saamme työntekijät motivoitumaan ?”, kysy esimerkiksi : Mitä rakenteellisia esteitä organisaatiossa on , jotka estävät työntekijöitä innostumasta ja ottamasta enemmän vastuuta ?
2 . Listaa vähintään 10 mahdollista vastausta . Miksi niin monta , saatat ajatella ? Koska ensimmäiset 3 – 5 ovat usein niitä , joita olet ajatellut aiemminkin . Aidosti uuden löytäminen vaatii enemmän vaihtoehtoja . Älä jarruttele tai analysoi liikaa tässä vaiheessa .
3 . Valitse ja jatkojalosta se / ne ratkaisut , jotka vievät organisaatiota eniten eteenpäin pitkällä aikavälillä – ei vain lyhyellä tähtäimellä . Pidä visio ja tavoitteet sekä strategia mielessä .

Mitä enemmän tunnistamme omia ajatusmallejamme , sitä paremmin voimme vaikuttaa niihin .
34 HR viesti 1 / 2025