HR viesti 1/2025 | Page 22

Monimuotoinen työyhteisö voi tuoda yritykselle merkittävää lisäarvoa .
jatkuminen tarkoittaa , että yritykset menettävät mahdollisuuden palkata osaavia ja motivoituneita työntekijöitä . Tämä voi heikentää kilpailukykyä erityisesti aloilla , joissa työvoimasta on jo nyt pulaa .
Lisäksi monimuotoinen työyhteisö voi tuoda yritykselle merkittävää lisäarvoa . Tutkimukset osoittavat , että kulttuurisesti monimuotoiset tiimit ovat usein innovatiivisempia ja parempia ongelmanratkaisussa . Työnantajien , jotka arvostavat monimuotoisuutta ja puuttuvat syrjiviin käytäntöihin , on todettu menestyvän paremmin niin taloudellisesti kuin työntekijätyytyväisyyden näkökulmasta .
Miten HR-ammattilaiset voivat vaikuttaa ? HR-alan ammattilaisilla on keskeinen rooli syrjinnän ehkäisemisessä ja monimuotoisuuden edistämisessä . Konkreettisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi seuraavat :
1 . Anonyymi rekrytointi – Poistamalla hakemuksista tiedot , jotka voivat paljastaa hakijan etnisen taustan , voidaan varmistaa , että valinnat tehdään osaamisen perusteella .
Miksi rekrytointisyrjintä vähenee hitaasti ? Tutkimuksen mukaan syrjinnän lieventyminen voi osittain selittyä yritysten kehittyneemmillä rekrytointikäytännöillä ja monimuotoisuuden arvostuksen kasvulla . Esimerkiksi anonyymi rekrytointi on saanut jalansijaa joissakin organisaatioissa , mikä vähentää alitajuisia ennakkoluuloja hakuprosessissa . Lisäksi työvoimapula tietyillä aloilla , kuten hoiva- ja palvelusektoreilla , on pakottanut työnantajia laajentamaan näkemyksiään siitä , kuka on ” oikeanlainen ” ehdokas .
Tästä huolimatta etniset ennakkoluulot ovat sitkeästi läsnä . Syrjintä voi johtua esimerkiksi työnantajien tiedostamattomista asenteista tai oletuksista hakijan kieli- tai kulttuuritaidoista . Vaikka monimuotoisuus on noussut tärkeäksi arvoksi yrityksissä , käytännön toimenpiteet eivät aina tue tätä arvoa .
Potentiaalinen työvoima hukassa Etninen syrjintä ei ole pelkästään yksilön ongelma . Se vaikuttaa koko yhteiskuntaan . Suomessa , jossa syntyvyys laskee ja työikäinen väestö vähenee , ulkomaalaistaustaiset työnhakijat edustavat valtavaa hyödyntämätöntä potentiaalia . Syrjinnän
2 . Tiedostamattomien ennakkoluulojen koulutus – Tarjoamalla rekrytoijille koulutusta alitajuisista ennakkoluuloista , heitä voidaan auttaa tekemään oikeudenmukaisempia päätöksiä .
3 . Monimuotoisuusstrategiat – Yritysten tulisi laatia strategioita , jotka asettavat monimuotoisuuden ja inkluusion keskiöön . Tämä voi sisältää tavoitteiden asettamista ja niiden edistymisen seuraamista .
4 . Kielitaito ja kulttuuriosaaminen – Korostamalla monikulttuurisuuden tuomia hyötyjä , kuten parempaa asiakasymmärrystä ja kansainvälisiä verkostoja , voidaan muuttaa työnantajien asenteita .
Kohti oikeudenmukaisempaa työelämää Suomen työmarkkinoilla on edetty monimuotoisuuden hyväksymisessä , mutta matkaa on vielä kuljettavana . Ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden syrjinnän vähentäminen vaatii sekä yhteiskunnallista keskustelua että konkreettisia toimia yrityksissä . Työnantajien on ymmärrettävä , että monimuotoisuus ei ole uhka , vaan mahdollisuus .
22 HR viesti 1 / 2025