Työmarkkinoiden murros on muuttanut työllistymisen edellytyksiä ja haasteita ympäri maailmaa , eikä Suomi ole poikkeus . Digitalisaatio , globalisaatio ja väestörakenteen muutokset vaikuttavat sekä työnhakijoihin että työnantajiin . Yritykset kilpailevat osaavasta työvoimasta samalla , kun työn hakeminen on monille entistä haastavampaa . Erityisesti maahanmuuttajataustaisilla työnhakijoilla on yhä suuria esteitä työllistymisessä , vaikka työvoimapula ja monimuotoisuuden arvostus ovat nousseet julkiseen keskusteluun .
Tuore tutkimus työ- ja elinkeinoministeriöstä ( TEM ) avaa , kuinka ulkomaalaistaustaiset työnhakijat kohtaavat edelleen syrjintää rekrytointiprosesseissa . Nämä haasteet ovat paitsi eettisesti ongelmallisia , myös suuri menetys yrityksille ja yhteiskunnalle .
Ulkomaalaistaustainen nimi vaikuttaa yhä työllistymismahdollisuuksiin TEM : n tilaama tutkimus selvitti , miten ulkomaalaistaustainen nimi vaikuttaa työnhaussa . Tutkimuksessa lähetettiin yhteensä 10 000 työhakemusta julkisiin työpaikkailmoituksiin vuosina 2016 ja 2024 . Hakemukset oli laadittu yhtä päteviltä työnhakijoilta , joiden nimet viittasivat suomalaiseen , englantilaiseen , venäläiseen , irakilaiseen tai somalialaiseen taustaan . Haetut työtehtävät kattoivat useita aloja , kuten ravintolapalvelut , kauppa , puhtaanapito , hallinto ja asiakaspalvelu .
”
Ulkomaalaistaustaiset työnhakijat kohtaavat edelleen syrjintää rekrytointiprosesseissa .
Tulokset osoittavat , että vaikka rekrytointisyrjintä on osittain vähentynyt vuodesta 2016 , se on yhä merkittävä ongelma . Suomalaisnimiset hakijat olivat edelleen etuoikeutetussa asemassa .
Eri etnisten ryhmien tilanteessa oli kuitenkin havaittavissa vaihtelua . Esimerkiksi irakilais- ja somalialaistaustaisten hakijoiden syrjintä oli vähentynyt , mutta nämä hakijat joutuvat yhä lähettämään yli kaksi kertaa enemmän työhakemuksia päästäkseen haastatteluun verrattuna yhtä päteviin suomalaisnimisiin hakijoihin . Venäläistaustaisten hakijoiden syrjintä puolestaan oli hieman lisääntynyt , kun taas englantilaisnimisten hakijoiden tilanne pysyi lähes ennallaan .
1 / 2025 HR viesti 21