TYÖN JA HYVINVOINNIN TULOSFOORUMI
UNIHÄIRIÖITÄ VOIDAAN VÄHENTÄÄ HYVÄLLÄ JOHTAMISELLA JA HYVILLÄ TYÖOLOILLA
ASIAKAS VIESTI
Palstalla yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan.
TYÖN JA HYVINVOINNIN TULOSFOORUMI
Työhyvinvoinnin TulosFoorumi sai uuden veturin alkuvuodesta, kun maan johtava työympäristöjen uudistamiseen ja muutosjohtamiseen erikoistunut konsultointi- ja sisustussuunnittelutoimisto Workspace Oy otti sen vedettäväkseen” Yli kymmenen vuotta olemme ottaneet konsultointi- ja suunnitteluprojekteissamme kantaa yritysten henkilöstön hyvinvointiin ja yritysten tuottavuuden kehittämiseen. Tuntui todella luontevalta tarttua haasteeseen ja lähteä luotsaamaan kiitettyä ja hyvin hoidettua seminaaria”, sanoo Workspace Oy: n myyntijohtaja Tarja Paanola.
Seminaari saa uuden veturin lisäksi päivitetyn nimen ja ilmeen. Toukokuun 11. päivänä jo kymmenettä kertaa järjestettävä seminaari kulkee nyt nimellä Työn ja Hyvinvoinnin Tulosfoorumi.” Hyvinvointi on holistinen käsite ja sitä tulee myös tarkastella hiukan laajemmin. Hyvinvoiva työntekijä on yrityksen etu ja hyvinvoinnin monipuoliseen kehittämiseen kannattaa ehdottomasti panostaa”, toteaa Paanola ja jatkaa” Tulevaisuuden työ on yhä suuremmassa määrin virtuaalista ja yrityksiltä, johtajilta ja työntekijöiltä vaaditaan uusia taitoja. Digitaalisessa ympäristössä johtamisen ja vuorovaikutustilanteiden merkitys korostuu.”
Toukokuun TULOSfoorumin puhujakattaus on kovaa luokkaa.” Olemme erittäin iloisia tulevan tapahtumamme jo varmistuneista puhujista. Esko Kilven kaltaisen visionäärin saaminen mukaan on upea juttu, lisäksi mukana on yrityksiä kuten Hintsa Performance, Vincit ja Fira, jotka lähestyvät kukin omalla mielenkiintoisella kulmallaan työtä ja hyvinvointia”, Paanola kuvailee. n
Lisätietoja, sekä ilmoittautumisohjeet TulosFoorumiin löytyy osoitteessa www. tulosfoorumi. fi
UNIHÄIRIÖITÄ VOIDAAN VÄHENTÄÄ HYVÄLLÄ JOHTAMISELLA JA HYVILLÄ TYÖOLOILLA
TEKSTI: TYÖTERVEYSLAITOS
Paremmalla johtamisella ja hyvillä työoloilla unihäiriöitä voidaan vähentää ja parantaa työkykyä. Työstressi ja johtamisen epäoikeudenmukaisuus puolestaan lisäävät unihäiriöitä, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus. Tutkimuksessa seurattiin lähes 25 000 kunta-alan työntekijää 2000 – 2012. Tulokset on julkaistu arvostetuissa SLEEP ja International Journal of Epidemiology-lehdissä.
Unihäiriöt ovat yleisiä työikäisessä väestössä, jopa 30 prosenttia aikuisista kärsii unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Unihäiriöt voivat edelleen heikentää niin työkykyä kuin yleistä terveydentilaa. Unen laatuun voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten työolot.
” Tutkimustuloksemme antavat lisänäyttöä sille, että unihäiriöitä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota työtehtävien vaativuuteen ja hallittavuuteen sekä oikeudenmukaiseen kohteluun työpaikalla”, kertoo erikoistutkija, dosentti Jaana Halonen Työterveyslaitokselta.
” Esimiesten koulutus, erityisesti työntekijöiden tasapuolisen ja reilun kohtelun osalta, sekä töiden uudelleen organisointi voivat olla keinoja, joilla työstressiä voidaan vähentää ja edistää johtamisen oikeudenmukaisuutta työpaikoilla”, ehdottaa akatemiatutkija, dosentti Tea Lallukka Työterveyslaitokselta.
Tutkimuksessa mukana lähes 25 000 kuntatyöntekijää Tutkimuksessa käytettiin kolmen kyselyn tuloksia.
Henkilöillä, joilla ei lähtötilanteessa ollut unihäiriöitä tai työongelmia, unihäiriöt lisääntyivät, kun työstressi( 32 %) ja epäoikeudenmukainen johtaminen( 15 %) lisääntyivät.
Työongelmien vähenemistä seurattiin niillä, jotka ensimmäisessä kyselyssä raportoivat unihäiriöitä sekä työ stressiä tai johtamisen epäoikeudenmukaisuutta. Jos työongelmat vähenivät ensimmäisen ja toisen kyselyn välissä, vähensi se uni häiriöiden esiintymistä kolmannessa seurannassa( 22 % työstressi ja 17 % epäoikeudenmukaisuus).
Tutkimuksessa käytettiin 24 873 Kuntasektorin seurantatutkimukseen osallistuneen henkilön kyselytietoja unihäiriöistä sekä työperäisen stressin ja johtamisen epäoikeudenmukaisuuden kokemisesta. Jokaiselta osallistujalta oli käytettävissä tieto sekä työperäisistä altisteista, että unihäiriöistä vähintään kolmesta peräkkäisestä kyselystä vuosilta 2000 – 2012. Osallistujien keski-ikä oli 44 vuotta. n
Lisätietoja: www. ttl. fi
58 HR viesti 1 / 2017