28 Hoek en Blok ◼ Schrift
Juridisch
Streep door kortlopende verhuur
Nog geen tien jaar geleden werd de Wet Doorstroming Huurmarkt in Nederland geïntroduceerd . Deze wet voorzag in de behoefte aan flexibiliteit op de woningmarkt en faciliteerde de kort lopende huur van woonruimten . Het werd mogelijk om zelfstandige woningen voor maximaal twee jaar in verhuur te geven . Voor onzelfstandige woonruimten gold een termijn van vijf jaar .
Dergelijke , kortlopende overeenkomsten eindigden van rechtswege zonder dat nadere opzegging benodigd was en / of zonder dat aan vastgestelde opzeggingsgronden getoetst hoefde te worden , mits het einde van de huur door verhuurder juist en tijdig werd aangezegd aan huurder . De ( vergaande ) huurders beschermingbepalingen uit Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek bleven ten aanzien van deze vorm van huur en verhuur buiten toepassing .
Norm : onbepaalde tijd Met het aannemen van het wetsvoorstel Vaste huurcontracten gaat , op een aantal uitzonderingen na , een streep door de mogelijkheid tot kortlopende verhuur van woonruimten . Contracten voor onbepaalde tijd worden weer de norm en bescherming van de huurder het uitgangspunt . Dit betekent onder andere dat tijdelijke huurovereenkomsten niet meer van rechtswege eindigen , maar door opzegging én op basis van één van de in de wet genoemde opzeggingsgronden , zoals dringend eigen gebruik ( dat door de verhuurder aannemelijk gemaakt kan worden ) of slecht huurderschap , dan wel met wederzijds goedvinden . Is geen van de opzeggingsgronden van toepassing , dan kan de verhuurder een huurder in beginsel niet dwingen het gehuurde te verlaten .
Uitzondering De Tweede Kamer heeft minister De Jonge gevraagd om een uitzondering te maken voor doelgroepen waarvoor tijdelijke huurcontracten wel nodig blijven . Dat betekent dat tijdelijke verhuur , voor de duur van twee jaar of korter ( zelfstandige woonruimte ) dan wel vijf jaar ( onzelfstandige ruimten ), in bepaalde situaties wel blijft toegestaan . Een aantal groepen voor wie deze uitzondering blijft / gaat gelden :
• studenten ;
• huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen ;
• urgent woningzoekenden ;
• huurders met wie de verhuurder een tweedekans-contract aangaat : het betreft een huurder waarvan een eerder huurcontract is beëindigd , bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte ;
• wezen en nabestaanden ;
• woningzoekenden met minderjarige kinderen waarvan de relatie met de andere ouder van die kinderen is geëindigd en die in de buurt van hun kinderen willen blijven wonen .
Naar verwachting zal de nieuwe wetgeving per 1 juli 2024 in werking treden . Tot dat moment is het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te sluiten . Reeds voor 1 juli 2024 aangegane ,