2021 ◼ Voorjaar 5 recht op huurkorting
Voor huurders die met een verhuurder uit die laatste groep te maken hebben , zal een recente uitspraak van de rechter in Den Haag als een steun in de rug voelen . De rechter besloot in de betreffende zaak namelijk om de gevolgen van de coronacrisis gelijk over verhuurder en huurder te verdelen voor de periode waarin de betreffende ( horeca ) ondernemer de exploitatie van zijn onderneming geheel moest staken . Vijftig procent van de huur bleef verschuldigd , de andere helft werd kwijtgescholden . Voor de periode dat de horecaonderneming beperkt open kon ( sluiting om 22.00 uur ), vond de rechter een huurkorting van 25 procent billijk .
Verstoring evenwicht De rechter oordeelde dat de coronacrisis , gelet op haar omvang en de gevolgen voor de economie en de maatschappij , als onvoorziene omstandigheid in de zin van artikel 6:258 van het Burgerlijk Wetboek moet worden beschouwd . De coronacrisis en de als gevolg daarvan getroffen overheidsmaatregelen hebben geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst . In die overeenkomst was een dergelijk risico bovendien niet verdisconteerd .
Helft van de huur kwijtgescholden
En dus grijpt de rechter in . Matiging tot nihil vond de rechter niet redelijk gezien de omstandigheden . De verhuurder kan immers evenmin een verwijt worden gemaakt . De rechter vond het dan ook voor de hand liggen om het financiële nadeel tussen partijen te verdelen .
Wat opvalt is dat de overheidssteun die de betreffende ondernemer ontving , niet in de weg stond van de gegeven huur korting . De rechter vond dat de ondernemer voldoende had onderbouwd dat deze steun niet toereikend was om de volledige huur te kunnen betalen . De steun was bovendien niet enkel bedoeld voor huurbetaling , maar tevens om andere vaste lasten te voldoen .
Ook voor jou ? De hiervoor besproken uitspraak gaat over een horecaonderneming . De horeca is één van de zwaarst getroffen sectoren door de coronapandemie . Dat jouw onderneming in een andere sector valt , wil echter niet zeggen dat je geen recht zou hebben op huurkorting . Waar het immers bovenal om gaat , is dat de rechter de coronacrisis aanmerkt als onvoorziene omstandigheid in de zin van artikel 6:258 BW . En als de crisis voor een horeca ondernemer onvoorzien was , was deze dat uiteraard ook voor een ondernemer in een ander segment . Diverse retailers ondervinden in alle hevigheid de gevolgen van de crisis . Mogelijk is de afweging van de rechter over de verdeling anders . De rechter zal immers altijd toetsen aan de relevante omstandigheden van het geval .
Mocht je in discussie zijn met de verhuurder of niet weten wat je aan moet met de door jou verschuldigde huurbetalingen of ben je juist verhuurder en heb je behoefte aan advies , neem dan contact op met één van onze juristen en laat je helpen bij het vinden van een passende oplossing . ◼