Hoek en Blok Schrift 21-1 Voorjaar | Page 22

22 Hoek en Blok ◼ Schrift
Barendrecht wil vanzelfsprekend mee in de vaart der volkeren ; ook als het om duurzaamheid gaat . “ We sluiten aan bij de landelijke doelstellingen ”, aldus Tanja de Jonge . “ In 2030 een CO 2
-besparing van 49 procent en twintig jaar later
CO 2
- neutraal .” Daarnaast zijn er doelen op het terugdringen van de emissies via mobiliteit en het doen afnemen van de kilo ’ s restafval per persoon .
Draagvlak “ 2030 en 2050 klinken misschien nog ver weg , maar om zulk soort grote slagen te maken , heb je alle tijd hard nodig . Je moet investeren in het opbouwen van kennis , maar ook moet er bijvoorbeeld overleg gevoerd worden over wie wat gaat betalen . Het belangrijkste aspect voor mij als wethouder is dat we draagvlak creëren om maatregelen te kunnen nemen .” In z ’ n algemeenheid is dat draagvlak aardig aanwezig in de bijna 50.000 inwoners tellende gemeente . “ De laatste tijd hebben we toch iets meer te maken met hoosbuien of temperaturen die boven de veertig graden oplopen . Dat draagt bij aan het gevoel aan urgentie .” Maar zodra de maatregelen iemands persoonlijke situatie beïnvloeden door bijvoorbeeld een windmolen die in de buurt geplaatst gaat worden , gaan er iets meer hakken in het zand . “ Daarom is het van belang dat we de boodschap blijven herhalen en het belang van verduurzaming blijven benadrukken ."
" Een mooie , nieuwe keuken is toch leuker en tastbaarder dan een warmtepomp en een dak met zonnepanelen .”
Mooie nieuwe keuken Ook als het gaat om inwoners te laten investeren in bijvoorbeeld de verduurzaming van hun huis , valt er voor de gemeente nog aardig wat zendingswerk te verrichten . “ Ik begrijp dat ook wel . Een mooie nieuwe keuken is toch leuker en tastbaarder dan een warmtepomp en een dak met zonnepanelen .” Waar de GroenLinks-wethouder minder begrip voor heeft , is het feit dat sommige bedrijven nog wat achterblijven . “ Kijk naar zonnepanelen op bedrijfsdaken . De terugverdientijd is echt goed te doen , maar dan toch ziet men ervan af . Dat intrigeert me . Nog afgezien van je verantwoordelijkheid als ‘ corporate citizen ’, is het rationeel gezien namelijk ook gewoon een goede investering .”
Het initiatief van de Energieke Regio noemt De Jonge mede daardoor een ‘ hele positieve stap ’. Sommige bedrijven en organisaties vinden verduurzaming toch nog teveel gedoe . Dat is één van de punten die Energieke Regio aanpakt . Ze ontzorgen volledig . Dat heeft al tot goede resultaten geleid .
Wat dat betreft roep ik alle bedrijven in Barendrecht op om mee te doen met verduurzaming en ons als gemeente vooral als partner daarin te zien .”
De gemeente laat zichzelf daarbij natuurlijk ook niet onbetuigd . “ We hebben ons eigen maatschappelijk vastgoed aangepakt met zonnepanelen en door het energiezuinig te maken . Ons wagenpark is ook verduurzaamd . We moeten natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven .”
Nog eens vier jaar In haar privéleven heeft De Jonge daar overigens ook geen moeite mee . De accountant en bedrijfseconoom werkte eerder onder andere als corporate social responsibility-manager bij de Erasmus Universiteit Rotterdam . “ Het streven naar zo duurzaam mogelijk leven , zit al lang in me . Ik vind het mooi dat ik nu ook vanuit een bestuursfunctie , specifiek op dat terrein kan bijdragen aan de samenleving . Als de kans zich voordoet , plak ik er dan ook graag nog eens vier jaar als wethouder aan vast . De lijnen zijn uitgezet . Ik hoop dat ik Barendrechters en ons bedrijfsleven een duwtje in de goede richting kan blijven geven . De verduur zaming is essentieel voor de toekomst van ons allemaal .” ◼