16 Hoek en Blok ◼ Schrift
Juridisch Wet Homologatie Onderhands Akkoord ( WHOA )
Op 1 januari 2021 treedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord ( WHOA ) in werking . De wet biedt bedrijven in financieel zwaar weer de mogelijkheid tot het aanbieden van een onderhands ( dwang- ) akkoord aan crediteuren .
De wet heeft lang op zich laten wachten , maar nu is ‘ ie er dus . En hij is welkom in een tijd waarin veel bedrijven in financiële moeilijkheden geraken . Het bereiken van een dwingend akkoord met schuldeisers om een faillissement te voorkomen is in de huidige wetgeving zeer moeilijk ; zo niet onmogelijk . Elke individuele schuldeiser kan een akkoord dwarsbomen , waardoor regelmatig bedrijven onnodig failliet gaan . Het doel van de WHOA is om te voorkomen dat in de kern rendabele , levensvatbare ondernemingen failliet gaan , omdat ze geen akkoord met hun schuldeisers kunnen bereiken . Een ‘ ongoing ’ bedrijf heeft over het algemeen meer waarde voor een schuldeiser dan een failliete boedel . Bovendien kan zo werkgelegenheid worden behouden .
Klassen Een bedrijf is vrij in het vormgeven van een akkoord . De crediteuren kunnen daarbij ingedeeld worden in verschillende klassen ( bijvoorbeeld handelscrediteuren , financiers , aandeelhouders en fiscus ) en per klasse kan er een akkoord worden aangeboden . Daarnaast kan een ondernemer bepaalde overeenkomsten eenzijdig beëindigen . Na het aanbieden van een akkoord aan een klasse is het vanzelfsprekend aan de schuldeisers om te laten weten of ze ermee instemmen . Als niet iedereen dat doet , kan het akkoord aan de rechter worden voorgelegd .
Dwing schuldeisers