Hoek en Blok Schrift 20-3 Winter 2020 | Page 12

12 Hoek en Blok ◼ Schrift
Sportcolumn Behalve sportverslaafd en fanatiek schrijver is Maarten Tissink jurist bij Hoek en Blok

Marcus Rashford : Voetballer

Voetbal was dé uitweg voor Marcus Rashford . Toen hij op achtjarige leeftijd werd gescout door Manchester United greep hij die mogelijkheid met beide handen aan . Dit was een kans op een beter leven voor hem en zijn familie . Rashford groeide op in armoede , toen en nu een groot probleem in Groot- Brittannië . Steeds meer gezinnen leven er onder de armoedegrens , kinderen hebben honger . Moeder Rashford , alleenstaand , moest vijf kinderen grootbrengen met een minimumloon . Een bakje yoghurt , meer was er soms niet .
Rashford debuteerde in 2016 onder trainer Louis van Gaal in het eerste elftal van Manchester United , scoorde tweemaal bij zijn debuut en groeide binnen de kortste keren uit tot publiekslieveling . Inmiddels is Rashford , nu 23 jaar oud , Engels international en voetbalmiljonair . Zijn afkomst is hij echter niet vergeten . Hij beseft dat niet alle kinderen zijn gezegend met zijn voetbaltalent .
Open brief Toen Rashford er dit voorjaar lucht van kreeg dat de warme maaltijd die Engelse kinderen dagelijks op school krijgen , in de zomervakantie niet werd uitgedeeld , kwam hij in actie . Hij startte een grootschalige campagne om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van deze kinderen en spoorde de politiek middels een open brief aan het Britse parlement aan om hier iets aan te doen .
Manchester en werd onderscheiden door het koningshuis . Dat Rashford zijn bekendheid aanwendde voor dit doel , is bijzonder . Nog specialer is het dat Rashford het hier niet bij liet zitten . Toen hij vernam dat de regering het initiatief tot het uitdelen van warme maaltijden tijdens de herfstvakantie niet wilde voortzetten , omdat het te duur zou zijn , kwam hij opnieuw in actie .
Zeven miljoen Aangezien de politiek niet boog , schakelde hij verder . Het bedrijfsleven sloot zich aan bij Rashford . Grote bedrijven , voetbalclubs , restaurants en supermarkten : iedereen wilde een steentje bijdragen . Oók , of misschien wel juíst , in coronatijd . Samen zorgden ze ervoor dat er binnen een week zeven miljoen maaltijden bij kinderen terechtkwamen .
Uiteindelijk ging het Lagerhuis overstag . Gedurende de zomerperiode kregen kinderen uit gezinnen onder de armoedegrens dagelijks een voedzame , warme maaltijd voor geschoteld . Liefst 1,3 miljoen kinderen profiteerden ervan . Marcus Rashford groeide uit tot nationale held en werd een symbool in de strijd tegen armoede . Rashford kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van
Je zou het haast vergeten , maar tussen al zijn liefdadigheidswerk door is Rashford ook nog spits van Manchester United en het nationale elftal . Zijn prestaties hebben echter niet te lijden onder zijn missie buiten veld . Dit jaar zal er , vanwege de coronacrisis , geen wereldvoetballer van het jaar worden gekozen . Zonde , want wat mij betreft was er maar één geschikte kandidaat . ◼