2017 ◼ Voorjaar
Voor het voorbeeld gaan we er vanuit dat een werknemer een kleiner belang dan vijf procent verkrijgt in de vennootschap . Enkele minder bekende varianten komen aan de orde .
Geblokkeerde aandelen Onder een Restricted Stock-plan worden ( veelal gratis ) aandelen toegekend , die gedurende een bepaalde periode niet kunnen worden verkocht . De werknemer kan de aandelen verliezen bij tussentijdse uitdiensttreding . Doordat de werknemer bij toekenning direct aandeelhouder wordt , zal hij meteen aandeelhoudersrechten hebben zoals dividend- en stemrecht . Het stemrecht kan uitgesloten worden via bijvoorbeeld een Stichting Administratie Kantoor .
Voorbeeld Piet krijgt van zijn werkgever Jansen BV 100 aandelen Jansen BV . Het aandeel heeft op de ‘ koop ’ datum een waarde van 20 euro . Pas na drie jaren kan Piet de aandelen vrij verkopen tegen de dan geldende marktwaarde .
Belastbaar voor de loonbelasting is de marktwaarde van het aandeel ( 20 euro ) verminderd met een korting voor elk geblokkeerd jaar . Elke verdere waardeverandering speelt zich buiten de loon belastingsfeer af . Hierna behoort het aandelenkapitaal dus tot de bezit tingen van Box 3 in de inkomstenbelasting en bestaat de kans om een
laagbelaste vermogenswinst te behalen op de aandelen .
Als de werknemer bij uitdiensttreding de aandelen verliest , kan dit tot negatief loon leiden . Afhankelijk van de waarde van de aandelen op het moment van terugname , kan de geheven belasting dan ( deels ) teruggekregen worden .
Phantom Stock en Stock Appreciation Rights ( SAR-regeling ) Een Phantom Stock-plan geeft werknemers het recht om gedurende een bepaalde periode en onder bepaalde voorwaarden de tegenwaarde van een bepaald aantal aandelen in geld te ontvangen . Een SAR-plan geeft recht op de waardevermeerdering van de aandelen , ook in geld . Het belastbaar loonbestanddeel is in principe het bij uitoefening van deze rechten uitbetaalde bedrag , waarbij de kosten voor de werkgever fiscaal aftrekbaar zijn .
Op 1 juni 2010 krijgt Piet van zijn werkgever Jansen BV het recht om na drie jaar , op enig moment gedurende een periode van zeven jaren , een uitkering in contanten te ontvangen die gelijk is aan de waarde op dat moment van 100 aandelen Jansen BV , verminderd met de waarde van die aandelen op 1 juni 2010 . Hierbij stelt Jansen BV de voorwaarde dat Piet op het moment van uitoefening van het recht nog bij haar in dienst moet zijn . Op 1 juni 2010 is de waarde van één aandeel Jansen BV 10 euro . Van 1 juni 2013 tot 1 juni 2020 mag Piet het recht uitoefenen . Op 1 november 2016 is Piet nog steeds in dienst , en is de waarde van één aandeel
Jansen BV gestegen tot 20 euro . Hij besluit nu het recht uit te oefenen en ontvangt een bruto bonus van : ( 20 - 10 ) x 100 = 1.000 euro .
Schenken aandelen aan werknemers Soms worden in het kader van een bedrijfs- opvolging ook aandelen ( deels ) geschonken aan werknemers . De vraag is dan of deze schenking als loon moet worden aange - merkt , of dat sprake is van een schenking die losstaat van de dienstbetrekking . In het laatste geval kan men gebruik maken van de fiscaal aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenkbelasting en de doorschuifregeling voor de inkomsten belasting , uiteraard mits aan alle voorwaarden is voldaan . In de praktijk stelt de Belastingdienst zich doorgaans op het standpunt dat sprake is van loon uit dienstbetrekking en moet direct bij ontvangst loonbelasting worden betaald over de waarde van de aandelen . ■
Ad Versluis 0180 645464 a . versluis @ hoekenblok . nl