Heel Nederland Leest Magazine Winter 2016/2017 | Page 2

Redactioneel
Heel Nederland Leest Magazine is een uitgave van MooiSchrijf BV
MooiSchrijf BV kent als missie : schrijvers , verhalenvertellers en lezers op een moderne wijze bij elkaar te brengen . Extra aandacht gaat daarbij uit naar bijzondere boeken en uitgevers . MooiSchrijf is ook initiatiefnemer van het platform Heel Nederland Schrijft .
Oplage van dit magazine : 8000 exemplaren .
Correspondentie MooiSchrijf BV Nobelstraat 16 , 3846CG Harderwijk , info @ heelnederlandleest . nl www . heelnederlandleest . nl
Carin Wormsbecher carin @ heelnederlandschrijft . nl 06 45733495
Hoofdredacteur Martijn Adelmund martijn @ heelnederlandschrijft . nl 06 28688506
Correctie Henri Kunne
Vormgeving Alle Mensen Communicatie Ton Pors Harderwijk
Productie Wedding Nederland Het Maurice Brinkman , Maurice @ heelnederlandschrijft . nl 0341 412501
Maurice Brinkman maurice @ heelnederlandschrijft . nl 0341 412501
Uitgever Ric Hofmans , ric @ heelnederlandschrijft . nl 06 53380467
Verzending Heel Nederland Leest Magazine verschijnt 4x per jaar en wordt verstuurd naar alle uitgevers , indie schrijvers , geselecteerde boekhandelaren en gebruikers ( lezers en kopers ) van het platform Heel Nederland Schrijft die hebben aangegeven dit digitale magazine te willen ontvangen .
Advertenties Heel Nederland Leest heeft als beleid , alleen advertenties te accepteren die passen binnen de redactieformule van het magazine en de uitgever kan desgewenst advertenties weigeren zonder opgaaf van redenen .

Redactioneel

Er zijn oude handschriften waar we heel weinig over weten en er zijn handschriften waar we juist heel veel over weten . In de collectie van het Museum Meermanno ligt een beroemd handschrift waarover juist heel veel bekend is .
Het gaat om een Franse vertaling van de Historia scholastica van Petrus Comestor . De tekst is uit het Latijn vertaald door Guyars des Moulins , gekopieerd door Raoulet d ’ Orléans en voor een deel verlucht door Jean Bondol . De eerste bezitter was de Franse koning Karel V en via een lange reeks bezitters en leners , soms met lacunes , kunnen we het volgen tot het in 1769 werd verkocht in de veiling van de bibliotheek van de beroemde Franse bibliofiel Louis-Jean Gaignat . De koper was Gerard Meerman , die het naliet aan zijn zoon Johan Meerman . Niet lang na diens overlijden , in 1815 , kwam het werk op niet gedocumenteerde wijze in handen van diens achterneef Baron van Westreenen .
‘ Wat ben jij een wijsneus !’ Dat is wat mijn schoonvader me op het hart drukte toen hij me voor het eerst ontmoette . Nu – jaren later – begrijp ik dat het een compliment was . Mijn eigenwijsheid heeft me in die tijd veel gebracht , als uitgever , schrijver én docent . En ik ben niet de enige : het verhaal van uitgeefcoöperatie Nimisa ( op pagina 4 ) mag als inspirerend voorbeeld dienen . Als ik er zo bij stilsta is eigenzinnigheid zelfs de énige manier om te slagen in een tijd van verandering . Wel belangrijk natuurlijk , is dat je weet wat je verhaal is en hoe je dat aan de man weet te brengen . Met dat in gedachten heb ik dit najaar een lesprogramma ontwikkeld voor de zakelijke schrijver . Nieuwsgierig ? Alles daarover lees je op pagina 15 . Voor nu wens ik je veel eigenwijs leesplezier !
Martijn Adelmund hoofdredacteur

Beroemdste miniatuur van Meermanno

Bibliofiele vorst Maar dit handschrift is niet in de eerste plaats beroemd vanwege deze indrukwekkende stamboom . Het handschrift werd geschreven en verlucht in opdracht van raadsheer Jean de Vaudetar , die het op 28 maart 1372 aan zijn vorst Karel V aanbood . De openingsminiatuur laat zien hoe Jean de Vaudetar het werk aan hem overhandigt . De bibliofiele vorst is gehuld in de kleding van een geleerde – niet alleen als een teken van zijn serieuze wetenschappelijke belangstelling , maar ook als een blijk van de informele manier waarop hij met zijn hoge dienaren wenste om te gaan . Deze prachtige presentatieminiatuur is zonder enige twijfel de beroemdste miniatuur uit de collectie van het Museum Meermanno .
Dit bijzondere manuscript is te bekijken in het museum : www . meermanno . nl n
Bron afbeelding : meermanno . nl ( Petra Luijkx )
Foto : proef wageningen - Cees Beumer
2 © Heelnederlandleest . nl 2016