“ Ömür çok kısadır . Her beğenilen şeyi öğrenmek mümkün değildir .
En mühimini öğrenmek icap eder .”
Ömür bir günü andırır . Aynen sabah ve akşam gibi ... Şimdi düşünün bu yaşlara geldiniz geçmiş günleriniz unutuldu , geçmiş yaşamlarınızı unutuldu . Gün geldi dedin ki : Allah Allah nasıl geçti 50 sene , nasıl geçti 60 sene , 70 sene ... görüyorsun ki bir an gibi . İşte Hazreti Ali Efendimiz diyor : Her şeyi öğrenmeye çalışma , öğreneceksen kimliğini öğren . Eğer kimliğini bulursan sen artık benimle dirilirsin . Eğer kimliğini bulamadıysan hayatın boşa geçmiş olur .
Bu konuda sahabeye sordukları zaman en güzel cevabı Hazreti Ali Efendimiz vermiştir . İlk önce Ebubekir ' e sordular : “ Sen bu alemden göç ettikten sonra seninle anılacak bir sözün var mıdır ? Onu yazalım .” “ Var ” dedi . “ Nedir ?” “ Geldik bu aleme ağaca konmuş bir kuş gibi , meyveyi yiyoruz ama neticeyi bilmiyoruz ” dedi . Aynı soruyu Ömer ' e de sordular , o da şöyle bir cevap verdi : “ Yaşa bu alemde ölmeyecek gibi .” Sıra Osman-ı Zinnuri ’ ye geldi , o da şöyle dedi : “ Benim söyleyecek bir sözüm yok . Kur ’ an-ıı Kerim ' i elinize aldığınız zaman beni hatırlayın , Kur ’ an-ı Kerim ' i kitap haline getiren benim .” Söz sırası Ali ’ ye geldi , “ Ya Ali ” dediler , “ Sen anadan doğma Hazreti Muhammed ' in terbiyesinde yetiştin . Senin seninle anılacak bir sözün var mı ?” “ Var ” dedi . “ Nedir ?” “ Haber vermediler bu aleme gelişine , haber vermezler gidişine , daim hazır ol .” İşte Hazreti Ali kesti yolları , hep hazırda dur , dedi . Çünkü nerede kapı çalınacak bilemezsin . Bilse insan zaten yaşamını sürdüremez , umudunu yitirir . Çünkü yaşam umutladır .
Hüdavendigar Mevlana bu dört sahabenin konuşmalarını takip etti , bakın o da şöyle buyurdu : “ Ey insan ! Bu beden bir mektuptur , postalanmış padişaha ...” çünkü daha anadan doğar doğmaz çıktık yola gidiyoruz Allah ' a , “ Layık ise postala layık değil ise yırt , yenisini yaz , çünkü zaman az .” Bakın Hazreti Ali Efendimizin sözünden ne kadar güzel bir ilham almıştır .
Biz burada sizlere sayısız sefer insanın kimliğini söylüyoruz , nasıl söylüyoruz ?.. Dünya üzerindeki bütün varlıklar insandan önce yaratıldı . İlk güneş yaratıldı , hiçbir varlık Yaratanı dile getiremedi . Ne güneş ne ay ne yıldızlar , ne dağlar ne taşlar , ne çiçekler ne çimenler , ne hayvanlar … hepsi kendi vergisinde yaşamlarını sürdürdüler . E ama Allah istiyor şimdi bilinsin , tanınsın . Ve Allah insanı yarattı . İşte insanda kendini yarattı . İnsan gözüyle bütün yarattıklarını seyretti , insan diliyle bütün yarattıklarını isimlendirdi . Ve kendi ismini de yine insandan aldı . Suretine bakıyorsun fakat hangi surettesin biliyor musun ? İnsan suretindesin . Pekala , ne kadar güzel ... Peki suretine layık hizmetlerin var mı ? Kontrol ettiğin zaman bakıyorsun ki insani
33