gun olan , güzel olan her şeydir . Cömertlik , iffetli olmak , yardımseverlik , paylaşmak , sevgiyle yaşamak , şefkatli olmak , zikretmek , ibadet yapmak … İnsanın imanı varsa ve salih ameller de işlerse Firdevs cenneti ona konak olur . Bu , Cenab-ı Allah ’ ın sözüdür . Tastamam doğrudur , hâktır . Allah ’ a hamd olsun bugün Müslümanların elinde iman var ama güzel işler çok azaldı . İffet kalmadı , zina çoğaldı ; doğruluk kalmadı , eğrilik ve yalan çoğaldı ; emanet kalmadı , ihanet çoğaldı ; sevgi ve muhabbet kalmadı , düşmanlık çoğaldı . İşte bu bizi geri bırakır . Sanmayın ki imanlı olan salih amel işleyen bir insan sadece Firdevs cennetini hak etmiştir . İmanlı olup salih amel işleyen bir insan ahirette cenneti kazandığı gibi dünya da kendisine cennet olur . Cenabı Allah kendisine huzur ve neşe verir . Evladından , komşusundan , ülkesinden , vatandaşından yani herkesten fayda ve iyilik görür .
Şimdi insanlar sabaha kadar yatıyor , namaz kılmıyor , herhangi bir gözün ona bakmasından rahatsız olmuyor , kimseden utanmadan açık saçık giyiniyor ... Böyle davranan insanların cennete girmesi de dünyada huzur bulması da zor . Bizi çökerten ahlaksızlıktır , salih amelin az oluşudur . Dünyada huzurlu , mutlu bir hayatın yolu ; ahirette cennete girmenin yolu güçlü bir imana sahip olmak ve salih amel işlemektir . Şayet biz iyi iman sahibi olursak , güzel işlerle meşgul olursak yaptığımız ve yapacağımız dualar da kabul olur . Eğer bizde iman zayıflığı olursa ve işlediğimiz ameller kötü olursa bilin ki bize kulak asılmaz . Senin bir işçin olsa ve işçinden tembellik ve ihanet görsen ona önem vermezsin , kulak asmazsın . Bizler de yüce Allah ’ ın kullarıyız . Ona hakkıyla kulluk yapmamız lazım . İmanlı olup güzel işler yaparsak iyi bir kul oluruz . Bunları yapmadıktan sonra Cenabı Allah ’ tan yardım alamayız , dünyada da huzur bulamayız .
“ Şüphesiz inananlara ve salih amel işleyenlere Firdevs cenneti konak veyahut kahvaltı olur .” Firdevs Cenneti nedir ? Hadiste geçiyor ki Arş-ı Âlâ ’ nın altındadır , hiçbir cennet tabakası ondan yüksek değildir , diğer cennetlerin suları hep oradan akar . Aynı zamanda Hazreti Muhammed Mustafa ’ nın ( s . a . v .) makamıdır . Oraya giren Muhammed Mustafa ’ ya ( s . a . v .) komşu olur .
Enes bin Malik ( r . a .) diyor ki : “ Allah Rasulü ’ ne 9 – 10 yıl hizmet ettim . Bir kere bana ‘ Öf !’ demedi . Yaptığım bir iş hakkında hiçbir zaman ‘ Niçin böyle yaptın ?’, yapmadığım iş hakkında ise ‘ Şöyle yapsaydın ya !’ ya da ‘ Beceremedin , ne kötü yaptın !’ dediğini duymadım . On yıl boyunca bir kere zorlanacağım bir iş vermedi . Bir işi beceremeyip zayi ettiğimde bana kızmadı , beni kınamadı . Hatta ailesinden biri bir konuda beni kınamak istediğinde onları engelleyerek : ‘ Onu bırakın ! Eğer öyle yapması takdir edilseydi mutlaka yapardı .”
Peygamberimiz ( s . a . v .) kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı . Hizmette cidden bir bozukluk görseydi davranışıyla , mimikleriyle onu uyarırdı . Asla diliyle kimseyi rahatsız etmezdi . Cenabı Allah bütün babalara , evlatlarına karşı bu ahlakı nasip eylesin ; büyüklere de küçüklere karşı bu ahlakı nasip eylesin . Yine Enes bin Malik ’ ten : “ Peygamberimiz bana buyurdu ki :
- Benden bir istekte bulun .
- Ya Rasulallah ! Şimdi mi isteyeyim yoksa düşünmek için vaktim var mı ?
- Düşünebilirsin .
Bir müddet düşündükten sonra Efendimiz ’ e ( s . a . v .) geldi . Efendimiz sordu :
- İsteğin nedir ?
- Ya Rasulallah cennette seninle beraber olmayı istiyorum .”
Biliyor ki Rasulullah ’ ın isteği , duası reddedilmez . Enes bin Malik mal da isteyebilir , evlat da isteyebilir , makam da isteyebilirdi … Ama hiçbir dünyalık istemiyor . Çünkü Efendimizle birlikte olmanın nasıl bir nimet olduğunu biliyor . Ahirette de bu nimetten mahrum olmak istemiyor . “ Peygamber Aleyhisselam bu isteğe şöyle cevap veriyor :
- O zaman bu amaca ulaşabilmek için çok namaz kılarak bana yardımcı ol .”
Şimdi sünneti , nafileyi bir köşeye bırakın insanlar farzı kılmıyor ama yine de “ Cennet benim hakkımdır , cennetin en güzel köşesinde ben oturacağım .” diyor . Bu , laf-ı güzaftır .
Hiç Bilenlerle Bilmeyenler Bir Olur Mu ?
5