GM Business & Lifestyle #116 GM 116 PDF | Page 38

Najava

Najava

O čuvarima internet identiteta na DIDS 2018

U godini kada . RS domen slavi svoj 10 . rođendan , po deveti put se održava najposećenija godišnja konferencija o Internetu u Srbiji - DIDS 2018 . Organizuje je Fondacija “ Registar nacionalnog internet domena Srbije “ ( RNIDS ), 6 . i 7 . marta , u Hotelu „ Metropol Palace “ u Beogradu . Slogan Dana internet domena Srbije ove godine glasi “ Čuvari internet identiteta “.
Prvi blok DIDS-a pod nazivom “ Sajber ličnost “ posvećen je evropski , a i globalno , aktuelnoj temi GDPR - Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti , koja krajem maja stupa na snagu u EU i utiče i na poslovanje pojedinih poslovnih subjekata u Srbiji . O njoj , a i o drugim aspektima privatnosti na Internetu , moderator Vladimir Radunović razgovaraće sa učesnicima panel diskusije .
Tomas Rikert ( Thomas Rickert ), predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije “ eco “, je advokat iz Nemačke , koji će da održi i uvodno predavanje u temu . U diskusiji će se pridružiti Kormak Kalanan ( Cormac Callanan ), direktor “ Aconite Internet Solutions “ iz Irske , i Nevena Ružić , pomoćnik generalnog sekretara pri Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti .
Drugi blok nosi naziv “ Digitalno nasleđe “ i bavi se digitalizacijom u kulturi i nauci , a moderator je dr Tamara Vučenović .
Pre panel diskusije , uvodno predavanje održaće Matjaž Filo , rukovodilac Sektora za IT na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani . U diskusiji učestvuju i dr Adam Sofronijević , zamenik direktora Univerzitetske biblioteke “ Svetozar Marković “ u Beogradu , i Nikola Božić , programski direktor Istraživačke stanice Petnica .
Treći blok , nazvan “ Onlajn poslovanje “, moderira Radomir Lale Marković , koji je ujedno i voditelj cele Konferencije . Na početku bloka Milovan i Branka Matijević , iz kompanije „ Mineco Computers “, predstaviće rezultate istraživanja “ Indeks digitalne vitalnosti malih , mikro i srednjih preduzeća u Srbiji 2017 “, koje je po prvi put urađeno u Srbiji .
Zatim će biti predstavljene domaće firme koje u svom poslovanju uspešno koriste sve prednosti internet tehnologija na nacionalnim internet domenima : vivatravel . rs , garden . rs , archiplay . rs , iskonmode . rs , studiomaruska . rs i teglas . rs .
U okviru DIDS 2018 , 7 . marta , biće održan Regionalni TLD forum - stručni skup za predstavnike nacionalnih internet registara iz regiona .
DIDS je , kao i do sada , besplatan za sve posetioce , uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta . Registracija posetilaca počinje krajem februara , preko sajta na adresama dids . rs i дидс . срб .