Geopolitics Magazine special edition 2016 | Page 27

Οι Αλλαγές των Συνόρων
Μία γρήγορη ιστορική ανασκόπηση μας δείχνει ότι στις αρχές του 19ου αιώνα ολόκληρη η Βαλκανική Χερσόνησος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μόνο τα Επτάνησα ήταν χώρια, τα οποία μέχρι το 1815 ανήκαν στη Βρετανία και μετά γίνανε ημι-ανεξάρτητο κράτος – η Επτανησιακή Δημοκρατία – με το Σύνταγμα του Ι. Καποδίστρια, και οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες( χονδρικά, οι σημερινές Ρουμανία και Μολδαβία) πού είχαν ένα κάποιο βαθμό αυτονομίας από την Υψηλή Πύλη και‘ προστασίας’ από την Τσαρική Ρωσία · βέβαια, επαναστάσεις γίνονταν συνέχεια με λογικό συμπέρασμα ότι οι Βαλκανικοί λαοί απέβλεπαν σε ένα μέλλον λίγο διαφορετικό... Και τα σύνορα άλλαξαν ριζικά – τόσο γρήγορα και τόσο επώδυνα, προκαλώντας τόσες αιματοχυσίες, που τα Βαλκάνια απέκτησαν το παρωνύμιο‘ η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης’!
Το 1830, μετά από πολυετή απελευθερωτικό αγώνα, αποσχίσθηκε η Ελλάδα( στα όρια της Στερεάς Ελλάδος προς βορρά, των Κυκλάδων προς ανατολάς και των Κυθήρων προς νότον) και αυτό ήταν το πρώτο ξέφτισμα · τραβήχτηκε η πρώτη κλωστή. Το 1864, η Βρετανία παραχώρησε τα Επτάνησα στην Ελλάδα. Το 1878 η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσε πλήρη ανεξαρτησία στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία και στη Ρουμανία και μερική στη Βουλγαρία( τα σύνορα της δεύτερης‘ παίξαν’ απότομα μεταξύ δύο συνθηκών) και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έγινε ΑυστροΟυγγρικό προτεκτοράτο, το δε 1881 η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκχώρησε τη Θεσσαλία στην Ελλάδα. Το 1896, η Κρήτη έγινε ημι-ανεξάρτητη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προτεκτοράτο της Βρετανίας.
Στη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο‘ μεγάλος ασθενής’ χάνει σχεδόν όλα τα Βαλκάνια: Η Αλβανία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο χάρτη, η Σερβία και Μαυροβούνιο ενώνονται και καταλαμβάνουν τὸ Κοσσυφοπέδιο και τη Βαρντάρσκα( νυν ΠΓΔΜ), η Ελλάδα κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου( πλην των Δωδεκανήσων που τα κερδίζει η Ιταλία) και η Βουλγαρία αποκτά όλη την κοιλάδα του Στρυμώνα και τη Δυτική Θράκη( όμως αρκετά από τα νεοαποκτηθέντα εδάφη της τα χάνει το 1918 από τη Σερβία και την Ελλάδα).
Με τη συνθήκη των Σεβρών το 1919, η Ελλάδα σχεδόν διώχνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία( που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε‘ Τουρκία’) από την Ευρώπη με μόνο την Ισταμπούλ / Κωνσταντινούπολη να παραμένει στα εδάφη της, με διεθνή επικυριαρχία όμως. Και, παράλληλα, η Μεγάλη Ιδέα των Ελλήνων πραγματώνεται με την απόδοση της Ιωνίας( επαρχίας της Σμύρνης) στην ελληνική κυριαρχία. Στα δε βόρεια Βαλκάνια, το ανεξάρτητο κράτος του Φιούμε( σημερινή Ριέκα της Κροατίας) εγκαθιδρύεται.
Geopolitics. com. gr all rights reserved 2016 Page 26