Geopolitics Magazine special edition 2016 | Page 20

Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα επωφελούνταν περισσότερο με μια συμμαχία αποτελούμενη από το Ισραήλ . Σε περίπτωση προσέγγισης αραβικής χώρας , η οποία είναι εχθρικά προσκείμενη προς το Ισραήλ ενδεχομένως να έβλαπτε την ανοικοδόμηση μιας ισχυρής τριμερούς ή ενδεχομένως τετραμερούς συμμαχίας , η οποία προσπαθεί να χτιστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ και ίσως Αιγύπτου και Ιορδανίας .
Όπως έχω αναφέρει σε σχετική ανάλυσή μου , η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και σε ένα γεωστρατηγικό περιβάλλον το οποίο επιτάσσει τη σύναψη περιφερειακών συμμαχιών . Κεντρικό σημείο της τριμερούς ή τετραμερούς συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει η ανεύρεση πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο καθορισμός αποκλειστικών οικονομικών ζωνών .
5 . Στην αναφορά της φράσης υβριδική απειλή αρκετοί ανασηκώνουν ώμους και θεωρούν πώς η χώρα μας δεν διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο παραμένει ουδέτερη πολιτικά και διπλωματικά απέναντι σε διεθνή ζητήματα . Πόσο ορθή είναι αυτή η άποψη κατά την γνώμη σας ;
Η εποχή που βιώνουμε ονομάζεται εποχή της παγκοσμιοποίησης . Ένα γεγονός που συμβαίνει σ ’ ένα σημείο πλανήτη επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τον υπόλοιπο .
Η Ελλάδα παραμένοντας ουδέτερη ή αμέτοχη σε διεθνή ζητήματα ίσως να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι επηρεάζεται λιγότερο . Ως παράδειγμα θα αναφέρω την κρίση στη Συρία και τη στάση της Ελλάδος ως αμέτοχη δύναμη . Η Ελλάδα την παρούσα χρονική στιγμή είναι οικονομικά αδύναμη για να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση εκτός τους ελλαδικού χώρου . Παράλληλα , σε περίπτωση εμπλοκής της στη Συρία θα είχε τρεις κύριες επιπτώσεις .
Πρώτον εσωτερικά , θα έπρεπε να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενδεχόμενων χαμένων ζωών σε χώρο εκτός της επικράτειας και εκτός των άμεσων συμφερόντων της χώρας και δεύτερον θα γινόταν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές .
Τρίτον εξωτερικά , ενδεχόμενη κρίση στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας , αφού η Τουρκία είναι ένα από τα συμβαλλόμενα και συμμετέχοντα μέρη στην εμφύλια σύγκρουση και η έκβαση του πολέμου στη Συρία έχει άμεσα αποτελέσματα στο εσωτερικό της σχετικά με το κουρδικό .
Καταλήγοντας , η Ελλάδα σε ένα διεθνές πλέον ζήτημα όπως το συριακό , παραμένει ουδέτερη και έχει αποφύγει τις τρεις κύριες επιπτώσεις που προανέφερα . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται άμεσα στην προκειμένη περίπτωση , διότι οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές που καταλήγουν στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από πόλεμο είτε συμβατικό είτε οικονομικό .
Ως προς την υβριδική απειλή , θα παραμείνω στο ίδιο παράδειγμα . Μέσω της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος άτομα που ενδεχομένως να είναι τζιχαντιστές οι πράκτορες άλλων χωρών και σκοπό έχουν να βλάψουν την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα . Επομένως , η ουδέτερη στάση ίσως να εξασφαλίζει μικρότερο κόστος βραχυπρόθεσμα αλλά όχι ένα ακίνδυνο μέλλον .
*( ολόκληρη η συνέντευξη του κ . Μηνάγια http :// www . radio984 . gr /? page = article & srv = 266 & DocID = 1372567 )
Η Ναταλία Γρίβα είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών , Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου . Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προγράμματος « Παγκόσμιες προκλήσεις και συστήματα ανάλυσης ». Ειδικεύεται στην Αναγνώριση και Διαχείριση Κρίσεων . Είναι ερευνητικό μέλος του τομέα Ρωσίας , Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων , Αναλύτρια του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων ( ΚΕΔΙΣΑ ) και
Διαχειρίστρια της ιστοσελίδας terrorism . gr
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 19