στον κυβερνοχώρο μέσα σε διάστημα 18 μηνών .
Στο πλαίσιο της αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνοασφάλειας , η Αυστραλία ετοιμάζει ένα πρόγραμμα « μαμούθ » για πρόσληψη ειδικού δυναμικού , ύψους 400εκ . δολαρίων που θα φτάσει τα 900 άτομα σε πρώτη φάση . Για την ακρίβεια , περίπου 800 νέες θέσεις θα υπάρξουν στον τομέα πληροφορίας και σε τμήματα ασφαλείας του κυβερνοχώρου όπως ανακοινώθηκαν σε πρόσφατο white paper από το υπουργείο Άμυνας , ενώ οι υπόλοιπες 100 θέσεις θα είναι σε υποστηρικτικό ρόλο σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες .
Σημαντικό ρόλο όμως λαμβάνει και το ΥΠΕΞ της χώρας , αφού υπάρχει πλέον ειδικό πρόγραμμα που « χαρίζει » πόντους σε εκείνους που διαθέτουν εμπειρία και γνώσεις στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση που αιτηθούν βίζα διαμονής / εργασίας στην πρεσβεία της Αυστραλίας ηλεκτρονικά . Ακολούθησε και το ΥΠΑΜ , όπου με ειδική ανακοίνωση το Φθινόπωρο του 2016 έβγαλε δημόσια ανακοίνωση στον Τύπο , μέσω της υπηρεσίας για εξωτερικές υποθέσεις πληροφόρησης Australian Signals Directorate ( ASD ) για να προσλάβει ειδικούς που θα πληρούν κριτήρια ως αναλυτές και άτομα με πρόσβαση σε πληροφορίες ειδικής διαβάθμισης .
Το « παιδομάζωμα » ειδικών ασφαλείας κυβερνοχώρου απεικονίζεται με μια δήλωση του καθηγητή στο UNSW Καμπέρα Greg Austin , όπου έχει καλέσει την κυβέρνηση και τα κολέγια να αναπτύξουν ένα είδος « κυβερνο-πολιτοφυλακής » για την υπεράσπιση των δημόσιων υποδομών , και για την προειδοποίηση κενών ασφαλείας στην πολιτική CyberSec που εφαρμόζει ήδη η Αυστραλία . Φοιτητές του στο τμήμα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της Αυστραλίας έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν την τακτική των hackers στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν , καθώς και εκείνων που συμμετέχουν στο WikiLeaks και στην ομάδα των Anonymous . Ο καθηγητής Austin , στέλεχος στο Αυστραλιανό Κέντρο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο , έχει , επίσης , καλέσει για μια συνολική δράση όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών .
Όμως , η ενίσχυση του κυβερνοχώρου δεν θα γίνει μόνο με « ενεργά μέτρα » αλλά και με ειδικές συμφωνίες . Μία εξ ’ αυτών έγινε πριν από μικρό χρονικό διάστημα με την νο1 απειλή κατά της χώρας . Η συμφωνία με την Κίνα που αφορά την συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού , όπως περιγράφεται και από την RAND δείχνει πώς μπορεί να υπάρξει μια αποκλιμάκωση ενός έντονα « εχθρικού κλίματος » στο διαδίκτυο . Παρόλα αυτά , πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πώς η Κίνα θα έχει μικρή συμμόρφωση προς αυτό , καθώς οι πολλαπλές επιθέσεις που γίνονται από τα δίκτυα της , φαίνεται να αποφέρουν τεράστια κέρδη βασισμένα σε πληροφορίες βιομηχανικής κατασκοπείας .
Σε αντίβαρο των παραπάνω η Αυστραλία έχει προχωρήσει σε « στενές σχέσεις » συνεργασίας τόσο με ΗΠΑ όσο και με Μεγάλη Βρετανία , στα θέματα διασφάλισης κυβερνοχώρου , ενώ παραμένει σε μια στάση αναμονής όσον αφορά την συνεργασία της με την Ε . Ε . , ειδικά μετά την υπογραφή του ΤΤΡ . Ακόμα πιο σημαντικό είναι η αναφορά του οίκου Deloitte καθώς και του τεχνολογικού γίγαντα CISCO . Και οι δυο οργανισμοί δείχνουν μια ραγδαία αύξηση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στην Αυστραλία που θα τονώσουν την οικονομία της αλλά πιθανώς να αλλάξουν και το πεδίο εφαρμογών μέτρων ασφαλείας και πρακτικών από τις Αρχές για να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων που δείχνουν ότι η χώρα της Αυστραλίας αναμένεται να εισέρθει στον χώρο των υπερδυνάμεων « κυβερνο-ασφάλειας » αν εφαρμοστεί πλήρως η στρατηγική της .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 9