για τους δυο παίκτες, κάτι που δεν ισχύει στην διπλωματία και την πολιτική όπου πολλά είναι τα κρυφά για τους μη γνώστες. Το σκάκι βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και στην στρατηγική. Το ίδιο και η διπλωματία.
Μια συμβουλή που δίνουν όλοι οι μεγάλοι σκακιστές είναι να μελετάμε τις παρτίδες. Όλες σχεδόν οι σκακιστικές παρτίδες, αν μελετηθούν και αναλυθούν σωστά, περιέχουν χρήσιμα διδάγματα. Έτσι και στην διπλωματία, όλες οι αντιπαραθέσεις πολιτικής και στρατηγικής φύσεως, αν μελετηθούν σωστά, μας δίνουν χρήσιμα συμπεράσματα προς μελλοντική γνώση.
« Ο μόνος σκοπός στο σκάκι είναι να αποδείξεις την ανωτερότητά σου έναντι του αντιπάλου. Και η πιο σημαντική ανωτερότητα, η πιο ολοκληρωτική, είναι η ανωτερότητα του πνεύματος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αντίπαλός σου πρέπει να συντριβεί. Να συντριβεί πλήρως » είχε πει ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκραν Μετρ, Γκάρι Κασπάροφ. Ο Κασπάροφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν( Δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή) από Εβραίο πατέρα και Αρμένια μητέρα, θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών. Στην ουσία αυτό που μας λέει ο Κασπάροφ, ο οποίος γνωρίζει πλήρως τις τακτικές των Ρώσων, αν και ο ίδιος πολέμιος του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, είναι πως πρέπει να αφαιρέσεις από τον αντίπαλό σου κάθε δυνατότητα να επανέλθει στη( γεωπολιτική) σκακιέρα και να απειλήσει αφήνοντας τον χωρίς δίοδο διαφυγής. Στη σημερινή πολιτική κατάσταση όπου παίκτες και πεσσοί( Βασιλιάς, Βασίλισσα, Πύργοι, Αξιωματικοί, Ίπποι και Πιόνια) κινούνται η απόλυτη συντριβή ενός αντιπάλου είναι το ζητούμενο. Βέβαια, έχουμε παρέλθει των εποχών όπου η συντριβή γινόταν σε στρατιωτικό επίπεδο, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις όπως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου οι εμπόλεμες συγκρούσεις φαίνεται πως βολεύουν τις παγκόσμιες ηγεσίες. Πλέον οι συντριβές γίνονται σε διπλωματικό, οικονομικό επίπεδο και με τη βοήθεια υποκινούμενων εξεγέρσεων / επαναστάσεων στο όνομα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
Τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές τις γεωπολιτικές / σκακιστικές αντιπαραθέσεις παίζουν φυσικά και οι θρησκείες. « Η ψυχή των οργανωμένων θρησκειών είναι οι μύθοι που λογίστηκαν ως πραγματικότητες. Και δυστυχώς ενώ οι μύθοι ενώνουν, οι θρησκείες διχάζουν » αναφέρει ένας από τους αρθρογράφους μας, ο συγγραφέας και ερευνητής, ειδικός σε θέματα θρησκείας Παναγιώτης Κάρδαρης. Στο Geopolitics and Daily News εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει το γεγονός πως οδηγούμαστε σε νέου είδους σταυροφορίες. Ήδη από τον Αύγουστο του 2014 σε άρθρο της ομάδας εργασίας του συμβούλου ασφαλείας Αλέξανδρου Νίκλαν με τίτλο: « Αναταραχή ως θεμέλιο μιας νέας σταυροφορίας; » είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό. Επίσης, ο αρθρογράφος μας Νίκος Τοπούζης, μέσα από τα άρθρα του τόνιζε τη σημασία της γεωθρησκείας και πώς η Ελλάδα οφείλει να τη χρησιμοποιήσει, τη στιγμή που άλλοι παίκτες στην σκακιέρα την εκμεταλλεύονται.
Τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε για να ευλογήσουμε τους εαυτούς μας, ούτε για να δεχτούμε σχόλια θαυμασμού, αλλά για να εξηγήσουμε την επιλογή του εξωφύλλου αυτής της ηλεκτρονικής έκδοσης, που ίσως να κάνει αρκετούς από τους αναγνώστες μας να αναρωτηθούν. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο πλανήτης και κυρίως η Ευρώπη, η γηραιά ήπειρο, επιστρέφει στην εποχή των Σταυροφοριών και του Μεσαίωνα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας, υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις, επιδρομές, μετακινήσεις φυλών και ανθρώπων και αλλαγές συνόρων, ενώ οι Σταυροφορίες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια Ώριμου και Ύστερου Μεσαίωνα ήταν στρατιωτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν για διάφορους δήθεν θρησκευτικούς αλλά στην πραγματικότητα οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Βέβαια τα χαρακτηριστικά του Μεσαίωνα, σήμερα εμφανίζονται διαφορετικά και έχουν να
Geopolitics. com. gr all rights reserved 2016 Page 2