Geopolitics Magazine September - October 2016 | Page 38

στηρίχτηκε όχι στην εθνολογική σύσταση , αλλά στη θρησκευτική ταυτότητα των πληθυσμών . Οι περιοχές που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή ήταν η Δυτική Θράκη για την Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος για την Τουρκία . Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.500.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία ( Μικρασιάτες , Θρακιώτες , Πόντιοι , Καραμανλήδες κ . ά .) έφυγαν από τις προγονικές τους εστίες , ενώ περίπου 600.000 Τούρκοι έφυγαν από την Ελλάδα . Επιπλέον , τον ξεριζωμό του Ελληνικού στοιχείου από την Τουρκία ακολούθησαν και πολλοί Αρμένιοι .
Γ . Χ .: Τι αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης για την Κύπρο ;
Δ . Γ . :: Με βάση το άρθρο 23 της Συνθήκης , η Τουρκία παραιτήθηκε από όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Κύπρο ( και κατ ’ επέκταση από κάθε μελλοντική της διεκδίκηση ).
Γ . Χ .: Ποια η διαφορά της Συνθήκης της Λωζάνης από την προγενέστερη της Συνθήκη των Σεβρών ;
Δ . Γ . :: Η Συνθήκη των Σεβρών ( 10 Αυγούστου 1920 ) ήταν η συνθήκη θριάμβου της πολιτικής του Βενιζέλου . Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει η χώρα « των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ». Η περιοχή της Σμύρνης θα διοικούνταν από Έλληνα αρμοστή για ένα διάστημα πέντε ετών , μετά το πέρας των οποίων θα διενεργούνταν δημοψήφισμα για την τελική κατάληξη της περιοχής . Η Ανατολική Θράκη μέχρι την Τσαλτάντζα ( 60 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη ) δόθηκε επίσης στη χώρα μας . Όλα τα νησιά του Αιγαίου ( πλην Ρόδου και Καστελόριζου που παραχωρούνταν στην Ιταλία ) αποδίδονταν επίσης στην Ελλάδα , ενώ και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα θα παραχωρούνταν , μετά από δημοψήφισμα στην Ελλάδα , όταν η Βρετανία θα έδινε και την Κύπρο στη χώρα μας . Επιπλέον , η Συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα ( με μυστική συμφωνία Βενιζέλου – Τιπόνι ). Επιπλέον σε περίπτωση μη συγκατάθεσης της Οθωμανικής διοίκησης στη συμφωνία , προβλεπόταν η δυνατότητα κατάληψης της περιοχής της Κωνσταντινούπολης από τους Έλληνες . Μέσα σ ’ όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι πολλές περιοχές της Τουρκίας παραχωρούνταν σε Βρετανούς , Γάλλους , Ιταλούς , ενώ άλλες ανεξαρτητοποιούνταν . Πρόκειται , λοιπόν για εντελώς διαφορετικές συνθήκες , αφού εκείνη των Σεβρών αποτελούσε όχι μόνο την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , αλλά και την οριστική διαμέλιση της σημερινής Τουρκίας . Αντιθέτως , η Συνθήκη της Λωζάνης , εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε πολλά από όσα είχε κερδίσει με εκείνη των Σεβρών , η Τουρκία έχανε μεν το γόητρο της Αυτοκρατορίας , διατηρούσε όμως συμπαγές ένα μεγάλο κομμάτι εκτάσεως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σ ’ αυτήν .
Γ . Χ .: Μήπως τελικά ο φόβος του Ερντογάν πηγάζει από την μυστική Συνθήκη Sykes-Picot με την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η διαμόρφωση των μετα-Οθωμανικών κρατών της περιοχής . Ποια η γνώμη σας ;
Δ . Γ . :: Η συμφωνία Sykes – Picot ( Σάικς – Πικό ), της 16ης Μαΐου 1916 μεταξύ Μ . Βρετανίας και Γαλλίας ήταν το απαύγασμα της αποικιοκρατικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων της εποχής . Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λώρενς της Αραβίας , με βασική αφορμή αυτή τη συνθήκη , η οποία ανακαλύφτηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα , θα ξεσηκώσει τους αραβικούς πληθυσμούς κατά των αποικιοκρατών . Η συνθήκη πέρασε από πολλές διελκυστίνδες , συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση των μετα-Οθωμανικών κρατών της περιοχής της ευρύτερης Αραβίας και διαμόρφωσε , επίσης , συνθήκες επιρροής των Μεγάλων
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 36