καταστάσεων . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό επιχείρημα για την " φίμωση " του πολιτικά και την δικαίωση του ως κόμμα ( ;;; ) που εκπροσωπεί κάποιους ανθρώπους έναντι των υπολοίπων , ενισχύοντας έτσι και την ιδεολογικά διαστρεβλωμένη , έκφραση του .
Αναλύοντας περισσότερο ακόμα την παραπάνω σκέψη , κάποιος θα μπορούσε να το επεκτείνει , αναφερόμενος και στα παραδείγματα κομμάτων όπως των εθνικιστών σε Ουκρανία ( Svoboda ) ή των εθνικιστών σε Ελλάδα ( Χρυσή Αυγή ) για να δείξει πώς ακριβώς η πίεση της πολιτικής ταύτισης διά μεθόδων βίας , αποδεικνύουν πώς μπορεί να επιχειρηθεί τρομοκρατία στην καθαρή μορφή της ( βία / επιθέσεις κατά αμάχων ) βασισμένη σε επιθυμίες των εκάστοτε ηγεσιών τους . Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα , σαφώς θα υπάρξει και αναφορά σε θρησκευτικές / πολιτικές μορφές όπως αυτή που κυριαρχεί σε ΕΜΕΑ και αφορά τον φανατικό Ισλαμισμό .
Ο φανατικός Ισλαμισμός δεν είχε παλαιότερα αποτυπωθεί σε ομάδες τρομοκρατίας παρόλο που υπάρχει μια σχετική θεώρηση για αυτό , κατεμέ λανθασμένη . Οι περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες της ΕΜΕΑ στο παρελθόν είχαν κύριο στοιχείο το εθνικό ( Παν-Αραβικό ) παρά το θρησκευτικό ( Ισλάμ ). Το δεύτερο αναπτύχθηκε πάρα πολύ μέσα στην δεκαετία του 1980 στην περιοχή του Αφγανιστάν καθώς εξυπηρετούσε σκοπούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την διαχείριση καταστάσεων εκεί . Η πρώτη όμως οργάνωση έγινε το 1987 με την πρώτη Ιντιφάντα και γιγαντώθηκε με το όνομα της Hamas . Ήταν η πρώτη οργάνωση με κύριο χαρακτηριστικό το Ισλάμ και όχι την πολιτική στάση όπως είχε η PLO . H μακροβιότερη οργάνωση , φυσικά , είναι η Al Qaeda που γεννήθηκε υπό τον Osama Bin Laden με σκοπό την απώθηση των ΗΠΑ και κάθε άλλου ξένου στοιχείου προς το Ισλάμ από την ΕΜΕΑ και στην συνέχεια την επικράτηση του ιερού Κορανίου . Κίνηση που στηρίχθηκε σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε , από τους Σαλαφιστές της Σ . Αραβίας , που ήδη είχαν πολιτική απήχηση ως ηγέτες της περιοχής αλλά δεν είχαν τον " στρατιωτικό βραχίονα " όπως άλλοι παλαιότερα για να επιβληθούν .
Ερχόμενοι στον 21ο αιώνα , γνωρίσαμε την πρώτη πολιτικό-θρησκευτική έξαρση τρομοκρατικής οργάνωσης του DAESH που αυθαίρετα , μάλιστα , διεκδίκησε την de facto αναγνώριση της ως πολιτική και εθνική δύναμη στην περιοχή ( Χαλιφάτο ). Μια κίνηση που κατά την άποψη μου σηματοδοτεί και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν μια τρομοκρατική οργάνωση νομιμοποιείται πλέον ως πολιτική δύναμη , δίχως να περάσει από το " βάσανο " του εξαγνισμού και της εκκαθάρισης όλων εκείνων των στοιχείων που την καθόρισαν ως βίαια , και όχι πολιτική , δύναμη ! Η απήχηση του μάλιστα ήταν τέτοια που χρησιμοποιούσε την αντίδραση όλου του κόσμου ως δικαιολογία για την φίμωση του Αραβο- Μουσουλμανικού στοιχείου και ακόμα και σήμερα αντλεί ισχύ από αυτό . Φυσικά , ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ως πολιτική και εθνική οντότητα , όμως το σημείο ευπάθειας παραμένει στο πολιτικό-κοινωνικό σύστημα του σημερινού κόσμου .
Ομάδες ανθρώπων με σαφή συμμετοχή σε τρομοκρατικές δράσεις και πράξεις μπορούν να εκμεταλλευθούν αυτή την κακώς εννοούμενη ανέχεια στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα και να εισχωρήσουν στις ηγετικές τάξεις των χωρών , προκαλώντας ίσως ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από ότι όταν βρισκόντουσαν σε μορφή παρανομίας . Απτό παράδειγμα όπως ανέφερα και πριν είναι το εθνοσοσιαλιστικό κόμμα της Ουκρανίας που στο τέλος οδήγησε στον διαμελισμό της χώρας και στον θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων , πριν επέρθει η σύγκρουση με την Ρωσία .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2017 Page 7