« Ο πόλεμος είναι μια μέθοδος να λύνεις με τα δόντια έναν πολιτικό κόμπο που δεν μπορείς να τον λύσεις με τη γλώσσα .» Ambrose Gwinnett Bierce , 24 Ιουνίου 1842 - 1914 Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας .
100 χρόνια πριν , και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου του 1917 , το Κογκρέσο ψήφιζε την είσοδο των ΗΠΑ στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο που μαινόταν στη Γηραιά Ήπειρο από τον Αύγουστο του 1914 . Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος ( Great War ή Grande Guerre στα γαλλικά ), όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου , ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων , η οποία διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918 .
Στην ουσία , αν και ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα της στη Γηραιά Ήπειρο , η επέκτασή της ωστόσο και στη περιφέρεια , με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών , προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου . Κατά μια άλλη εκτίμηση , και συγκεκριμένα αυτήν του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ , Eugen Weber , πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος ενός Β΄ Τριακονταετούς Πολέμου ( ο οποίος περιλαμβάνει την περίοδο από το 1914 ως το 1945 που τελείωσε και ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ) μεταξύ των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων .
Ίσως οι αναγνώστες αυτής της ηλεκτρονικής μας έκδοσης να αναρωτηθούν για ποιο λόγο επιλέγουμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να αναφερθούμε στο εισαγωγικό μας σημείωμα ( όπως και σ΄αυτό της προηγούμενης έκδοσης ) στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο . Η απάντηση είναι γιατί βρίσκουμε ομοιότητες με την σημερινή εποχή . Όπως φυσικά και με την δεκαετία 1935- 1945 . Όσοι επιθυμούν να βρουν οικονομικές ομοιότητες με το σήμερα δεν έχουν παρά να μελετήσουν ιστορικά , πολιτικά , οικονομικά αλλά και κοινωνικά τα έτη από το 1935 και έπειτα όπως διαμορφώθηκαν μετά το οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ της τριετίας 1929-1932 .
Όμως , η απαρχή όλων των παραπάνω ήταν ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος . Ο πόλεμος που έθεσε τις βάσεις για όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα . Οι Ενωμένες Δυνάμεις , καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ ( κυρίως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία , από το 1915 η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918 , η Ρωσία και , από το 1917 και οι ΗΠΑ ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία , ( Γερμανία , Αυστροουγγαρία , Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία ) και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής ( ας μην λησμονούμε την Συμφωνία Sykes Picot ) , εκ του κατακερματισμού αυτών , αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση ( ή αλλιώς Οκτωβριανή Επανάσταση ) και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2017 Page 2