αλλαγή ως τον πυρηνικό πόλεμο .
« Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά . Στη διάρκεια του 2016 το τοπίο της παγκόσμιας ασφάλειας σκοτείνιασε , καθώς η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιο πιεστικές υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα , δηλαδή τα πυρηνικά όπλα και την κλιματική αλλαγή . Αυτή η ήδη απειλητική κατάσταση για τον κόσμο ήταν το σκηνικό για την έξαρση έντονου εθνικισμού σε όλο τον κόσμο , συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής εκστρατείας για την επιλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ , κατά τη διάρκεια της οποίας ο νικητής Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε ανησυχητικά σχόλια για τη χρήση και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων , και εξέφρασε τη δυσπιστία του στη συντριπτική επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή » προειδοποίησε το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists , που έχει δημιουργήσει το Ρολόι της Αποκάλυψης ( Doomsday Clock ).
Το διοικητικό συμβούλιο των επιστημόνων επέκρινε ιδιαίτερα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ : « Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του , οι ασυλλόγιστες δηλώσεις του , η έλλειψη διαφάνειας στις συμβουλές ειδικών και η στελέχωση της κυβέρνησής του με αμφιλεγόμενα πολλές φορές πρόσωπα έχουν ήδη κάνει την κακή διεθνή κατάσταση ασφάλειας χειρότερη ».
Το Συμβούλιο δημιούργησε το συγκεκριμένο ρολόι το 1947 και από τότε συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τα πυρηνικά όπλα . Ο λεπτοδείκτης του ρολογιού είχε μετακινηθεί για τελευταία φορά στις 10 Ιανουαρίου 2012 , όταν το Συμβούλιο τον τοποθέτησε πέντε λεπτά πριν τα « μεσάνυχτα » σε ένδειξη ανησυχίας για την κατάσταση του πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο , λαμβάνοντας υπόψη του το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκοσίμα και την έξαρση του ιού του Η5Ν1 . Τόσο κοντά στα « μεσάνυχτα » είχε βρεθεί ξανά το 1984 , όταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες .
Το 2015 , το Bulletin of Atomic Scientists , για το οποίο εργάζονται 18 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ , είχε μετακινήσει το λεπτοδείκτη του ρολογιού δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα , δηλαδή από τα πέντε λεπτά του 2012 στα τρία λεπτά πριν την καταστροφή , επικαλούμενο τη διπλή οικολογική απειλή , της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη , καθώς και την αναζωπύρωση των πυρηνικών εντάσεων . Όπως είχε ανακοινώσει τότε η πρόεδρος Kennette Benedict , η ώρα για τον πλανήτη μας είναι πλέον 23:57 . Συγκεκριμένα είχε εξηγήσει πως η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη και η κούρσα των πυρηνικών όπλων , ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού των τεράστιων οπλοστασίων , αποτελούν την « υπέρτατη και αδιαμφισβήτητη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας ». Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους η απόφαση του Συμβουλίου να μετακινήσει προς τα εμπρός τους δείκτες του ρολογιού έγινε διότι « οι ηγέτες του κόσμου δεν έδρασαν με την ταχύτητα που χρειαζόταν για να προστατεύσουν τους πολίτες από μια πιθανή καταστροφή »,
Παρά το γεγονός ότι το 2016 είχαμε κάποιες προόδους , όπως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις , καθώς και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα , οι επιστήμονες του Bulletin of Atomic Scientists εξήγησαν πως ήταν « τα μόνα μικρά φωτεινά σημεία σε μια παγκόσμια κατάσταση πιο σκοτεινή , γεμάτη απειλές καταστροφής », αφήνοντας το Ρολόι της Αποκάλυψης αμετακίνητο στα τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα . Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ , η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η έλλειψη επιθετικών μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τοποθετούν τον κόσμο υπό καταστροφική απειλή . « Τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι πολύ κοντά . Εμείς , τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists , θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απόφασή μας να διατηρήσουμε αμετακίνητο το λεπτοδείκτη του ρολογιού το 2016 δεν είναι καλή είδηση , αλλά εκφράζει το φόβο μας διότι οι ηγέτες του κόσμου συνεχίζουν να μην επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και να εφιστούν την προσοχή του πλανήτη για να μειωθεί ο τεράστιος κίνδυνος που εγείρουν τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή », τόνισαν χαρακτηριστικά .« Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε , η ανθρωπότητα παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο », δήλωσε ο Lawrence Krauss , φυσικός και κοσμολόγος , και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου που ασχολείται με τις χορηγίες στο περιοδικό .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2017 Page 21