Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη για το Κόσσοβο και δεν εκτιμάται πως βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αναδύονται για το 2017. Είναι ανησυχητικός ο τρόπος που οι Υπουργοί της Σερβίας και η Υπηρεσία Πληροφοριών δραστηριοποιείται στο βαλκανικό κρατίδιο, δείχνοντας πως η Σερβία διαθέτει μία επιθετική ατζέντα δράσης εναντίον του.
Η ρωσική δράση αποσταθεροποίησης, δεν αποτελεί μία πρωτόγνωρη κίνηση. Η πολιτική αποσταθεροποίηση και η ανάδειξη της διαφορετικότητας των ομάδων που απαρτίζουν µ ία κοινωνία αποτελούν μέσα προειδοποίησης προς άλλες χώρες ή ακόμα και υπονόμευσης της εξουσίας τους, µ έσα στα πλαίσια των υβριδικών τακτικών. Ο υβριδικός πόλεμος διαθέτει διάφορα στάδια εφαρμογής με κυριότερο, εν μέσω παγκόσ µ ιας οικονο µ ικής ύφεσης, της πρόκλησης δυσαρέσκειας στην τοπική κοινωνία, λόγω οικονο µ ικών μέτρων ή υπονόμευσης της δυνατότητας του κρατικού μηχανισμού για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η διακοπή ρεύματος στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, τον προηγούμενο μήνα, από κυβερνοεπίθεση, όπως ανέφερε η εταιρεία κοινής ωφέλειας « UKRENERGO », η οποία ακόμα επιχειρεί να ανιχνεύσει άλλους, πιθανόν, μολυσ µ ένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εντοπίσει την πηγή της παραβίασης. Σε αυτό το παράδειγ µ α βλέπουμε πόσο εύκολα µ πορεί να προκληθεί μείζονα αναστάτωση σε μία τοπική κοινωνία, απλά με το πάτη µ α ενός πλήκτρου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το χειρότερο ίσως είναι πως ένας ενεργειακός κολοσσός, όχι µ όνο δε μπορεί να προστατευθεί, αλλά ακό µ α χειρότερα δε μπορεί να εντοπίσει την κακόβουλη πηγή της επίθεσης, ακόμα και με την πάροδο ενός μήνα από την πραγματοποίησή της.
Όταν έλαβε χώρα η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο βόρειο Κίεβο το διάστημα 17-18 Δεκε µ βρίου, υπήρξε η υποψία από την εταιρεία ότι επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση και προσέλαβε ερευνητές για να βοηθήσουν να διαπιστωθεί η αιτία. Η ανάλυση και η επίπτωση των συμπτωμάτων, στα αρχικά δεδο µ ένα των συστημάτων, υποδηλώνουν μία προσχεδιασμένη και πολυεπίπεδη επίθεση, ενώ το χρονικό διάστη µ α που η επίθεση έλαβε χώρα, δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστούμε τις κοινωνικές ενεργειακές ανάγκες µ ίας χώρας, όπως η Ουκρανία, µ έσα στο Δεκέμβριο.
Τα σχόλια της εταιρείας δεν αναφέρονται σε πρόσωπο, οργάνωση ή χώρα, που ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση, ωστόσο αποτελεί ένα σαφές δείγ µ α για την ευκολία με την οποία µ πορεί ένας ενδιαφερό µ ενος να αναστατώσει µ ία χώρα και εν συνεχεία, σε ελάχιστο διάστη µ α, να εξάγει αυτή την κρίση και προς άλλες γειτονικές κρατικές οντότητες. Άλλωστε το καύσιμο των εχθρικών σχέσεων στην Αν. Ευρώπη έχει αποθηκευτεί καλά στα θεμέλιά της και είναι αρκετοί αυτοί που διαθέτουν την τόλμη να ανάψουν το σπίρτο. Η µ όνη ασφάλεια, όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό, είναι ο φόβος της ανασφάλειας της ανεξέλεγκτης φύσης των εξελίξεων. Εφόσον ό µ ως κάποιο γεωπολιτικό κέντρο εξουσίας εκτιμήσει ότι δεν επηρεάζεται, είτε ότι οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από τα οφέλη, τότε θα δού µ ε τις συνέπειες μίας δεύτερης « Άνοιξης », όπως στην περίπτωση της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής.
Geopolitics. com. gr all rights reserved 2017 Page 10