PÄÄKIRJOITUS
Perusopetuksen vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti maantiedon asenne- ja arvotavoitteet ovat ”tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi” sekä ”ohjata oppilasta arvostamaan alueellista identiteettiään sekä luonnon, ihmistoiminnan ja kulttuurien moninaisuutta sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa”. Kulttuurien ymmärrys osana maantietoa on siis opetukselle asetettu arvotavoite. Kulttuurimaantiedon avulla pyritään kehittämään juuri näiden ominaisuuksien kasvua nuoressa.
Opetussuunnitelman keskeisistä maantiedon opetuksen sisältöalueista erityisesti S5 ”Ihmiset ja kulttuurit maapallolla” edistää kulttuurien, monenlaisten elämäntapojen asumisen ja elinkeinojen tuntemusta. Sisältöalue pitää sisällään myös pohdintaa ihmisoikeuksista ja hyvän elämän edellytyksistä lasten ja nuorten näkökulmasta. (Opetushallitus 2014, 386) Perusopetuksen myötä oppilaan tulisikin osata tarkastella yhteiskunnan ilmiöitä ihmisoikeuksien näkökulmasta.
Eheyttäminen on termi, joka nousee esiin opetussuunnitelman perusteissa vahvasti. Tavoitteena on
yhden tai useamman oppiaineen muodostamat kokonaisuudet, jossa aihepiirit tukevat toistensa ymmärrystä sekä oppimista. Kulttuurien huomioon ottaminen maantiedon opetuksessa onkin erinomainen esimerkki eheyttämisen keinoin tavoitettavasta laajemmasta maantieteen merkityksen ymmärryksestä kulttuurin muodostumiselle, sekä kulttuurin kautta myös ihmisyhteisöjen ja yhteiskuntien muodostumisessa. Eheyttämisen avulla voidaankin kysyä, onko perinteinen oppiainejako maantiede-biologiaan ja historia-yhteiskuntaoppiin enää ajankohtainen?
(Opetushallitus 2014, 385)
Maailma muuttuu, globalisaatio etenee ja yhteiskunnallisen ymmärryksen taso väestön keskuudessa heikkenee. Sotien ja nälänhädän aiheuttaminen kansanvaellusten aikana on tärkeää ymmärtää syitä ja yhteyksiä kulttuurien kohtaamisille ja tarjota myös välineitä käsitellä näissä kohtaamisissa syntyviä muutostilanteita. GEOculture on suunnattu ennen kaikkea yläkouluikäisten maantiedon opetuksen parissa työskenteleville, mutta myös niille jotka haluavat ymmärtää syvällisemmin maantieteen sekä ympäristön vaikutuksia kulttuurien erilaisuuksien muodostumisessa sekä niiden ymmärryksessä. Tavoitteena on tarjota teoriatietoa sekä käytännön vinkkejä maantiedon opetuksen kulttuurisidonnaisuuden esiintuomiseen sekä integroimiseen myös muiden oppiaineiden opetukseen.
Toivotamme antoisia lukuhetkiä sekä nautinnollista kulttuurimatkaa lehtemme parissa!
Päätoimittaja
Marjo Laukkanen