GEOculture | Page 10

AJANKOHTAISTEN ILMIÖIDEN HUOMIOIMINEN OPETUSTYÖSSÄ

Opetuksen eheyttäminen yläkoulussa - teemana monikulttuurisuus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) korostaa opetuksen eheyttämisen tärkeyttä kouluarjessa. Eheyttämisen tavoitteena on antaa oppilaalle mahdollisuus hankkia opetettavasta ilmiöstä kokonaisvaltainen ymmärrys, mitä ei usein oppiainelähtöisessä opetuksessa saavuteta. Tätä kautta oppilas suhteuttaa oppimiaan asioita osaksi omaa elinpiiriään aina mikrotasolta makrotasolle saakka. Olennainen osa eheyttämistä on sosiokonstruktivistisesta oppimiskäsityksestä lähtöisin oleva ajatus vuorovaikutuksen merkityksestä: yhteisö asetetaan yksilön edelle. (Opetushallitus 2014, 31) Tiedon rakentumiseen tarvitaan aina kaksi henkilöä ja heidän yhteistoimintansa (Tynjälä 1999, 57). Opetuksen järjestäjiä velvoitetaan sisällyttämään lukuvuoteen vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus. (Opetushallitus 2014, 31)

Suunnittelimme esimerkkinä eheyttämisestä monikulttuurisuuspäivät yläkoulun oppilaille. Monialaisen oppimiskokonaisuuden lähtökohtana ovat kulttuurit, joihin oppilaat törmäävät arkielämässään. Jos paikkakunnalla ei ole ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, voidaan keskittyä tarkastelemaan kulttuurieroja yleisemmällä tasolla. Jakson tavoitteena on lieventää mahdollista kulttuurien yhteentörmäystä ja auttaa oppilasta ymmärtämään ja arvostamaan kulttuurien moninaisuutta kaikilla tasoilla.

Maanantaina oppilaat orientoituvat monikulttuurisuusteemaan pohtimalla kulttuurieroja yksilötasolla. He huomaavat, että kulttuurieroja löytyy esimerkiksi tarkastelemalla kahden eri suomalaisen koteja. Käsitystä laajennetaan hiljalleen: havaitaan, että jokaisella yksilöllä on jokin yhteisö, jossa on tietyt toimintatavat ja käytännöt. Yhteisö kuuluu yhteiskuntaan ja yhteiskunnat muodostavat globaalin maailman. Jokaisella tasolla on oma kulttuurinsa, mikä määrittää siihen kuuluvan yksilön toimintaa. Orientaatiosta edetään työstämään digitaalisia postereita, joihin kootaan tietoja luokassa esiintyvistä kulttuureista. Posterit työstetään myöhemmin loppuun.

Tiistaina oppilaat pääsevät tutustumaan kulttuurien ruoka- ja musiikkimaailmaan. Vapaaehtoiset oppilaiden vanhemmat ovat mukana tutustuttamassa oppilaita kulttuuriensa ruoanlaittoon ja makuelämyksiin. Oppilaat pääsevät myös tutustumaan perinnesoittimiin ja kulttuurille ominaiseen musiikkiin. Tiistain harjoituskerta pohjautuu empiiriselle oppimiskäsitykselle, jossa korostetaan tiedon rakentumista kokemusperäisesti(Atjonen & Uusikylä 2002, 124).