Sağlıklı Çocuklar, Gerçeğe Dönen Hayaller
49
Sağlıklı Çocuklar, Gerçeğe Dönen Hayaller
Yaşantımıza girmiş ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olan cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon vb. teknolojik ürünler çocuklarımızı bağımlı hale getirmiş, hareketsiz bir yaşam tarzı sürmeye sevk etmiştir. Aynı zamanda hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara ve rahatsızlıklara yol açmaktadır. Özellikle internet, çocukların bilgiye erişimlerini, problem çözme, yaratıcılık, analitik düşünme gibi kişisel gelişimlerini destekleyen teknolojik bir mucize olmakla beraber, diğer yandan aşırı, kontrolsüz, amacı dışında ve bilinçsiz kullanım yönü ile endişelere ve korkulara neden olarak kişisel becerilerin gelişmesini negatif etkilediği düşünülmektedir. Bu durum sporun insan yaşamındaki önemini her geçen gün daha iyi anlaşılır hale getirmektedir.
Sporun Çocuğa Faydaları: Sosyalleşmenin en önemli araçlarından olan sportif aktivitelerin bireyler üzerinde olumlu etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Sportif aktiviteler çocuğun fiziksel gelişiminin yanı sıra psikolojik ve sosyal yönden gelişimine de katkıda bulunur. Fiziksel ve zihinsel gelişime katkı sağlayan spor çocuğun kuvvet ve dayanıklılığını arttırmakla beraber, kemik gelişimini olumlu yönde etkilediği ve kilo kontrolü sağlamasının yanı sıra hızlı karar verme yeteneğini ve dikkati de arttırır. Düzenli fiziksel aktivite ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilir. Spor yapan bir çocuk zamanını doğru kullanmayı öğrendiğinden akademik başarısı da beraberinde gelir. Spor çocukların ders dışındaki serbest zamanlarında onların streslerini alır ve enerjilerini olumlu yönde harcamalarını sağlar. Bireysel sporlar; özgüvenin, kendi sorumluluğunu alma yetisinin gelişimine katkıda bulunurken takım sporları paylaşmayı, yardımlaşmayı, takım halinde hareket ederken bireysel hırsların takımın önüne geçmesini kontrol etmeyi geliştirir.
SPOR; Stresi AZALTIR. Enerjinizi ARTTIRIR. Özgüveninizi ARTTIRIR. Hastalıklara Karşı Direncinizi ARTTIRIR. Sosyal Gelişimi Önemli Ölçüde ARTTIRIR. Mutluluk Hormonu Olan Serotinini ARTTIRIR. En Önemlisi YAŞAM KALİTENİZİ ARTTIRIR.
Ailelere düşen görevler nelerdir?
• Spor yaparak çocuğunuza örnek olun.
• Yaşam boyu spor felsefesini benimseyin.
• Ailece aktivite programlarına katılın.
• Çocuğunuzu cesaretlendirin, yönlendirin ama baskıcı olmayın.
• Yapıcı eleştirilerle çocuğunuzu destekleyin.
• Çocuğunuzun fiziksel yetenekleri ve kapasitesinin ötesinde hedefler belirlemeniz spordan uzaklaşmasına sebep olabilir.
Çocuklar yaşama hazırlanırken gördükleri ve örnek aldıkları ilk modeller anne ve babalarıdır. Eğer anne-babalar sağlıklı, spor ile iç içe bir yaşam tarzını ailece benimseyebilir ve bunu ailece yapılan bir sosyal aktivite haline getirebilirse çocuklar da bu alışkanlığı erişkin yaşantısına ve kendi çocuklarına aktarabilir.
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama: Vücut kitle endeksini hesaplamak esasında çok kolay. Ağırlığınızı, boyunuzun karesine böleceksiniz. Örneğin, 80 kilosunuz ve 1.80 boyundasınız. 1.80’ ın karesi( 1.80X1.80) 3.24’ tür. 80’ i 3.24’ e böldüğünüzde çıkan sonuç 24.69 sizin vücut kitle endeksinizdir.
Ekrem ÖKSÜZ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni
49