Het terras van de vernieuwde wijnbar is klaar om de eerste proevers van de dag te verwelkomen . De voorjaarswijnen zijn net op tijd gebotteld . Het is – zoals steeds – bijzonder bedrijvig op Wijndomein Aldeneyck .
Karel : “ Aan de drukte merk je dat de vraag naar onze wijnen een stuk sneller groeit dan het aanbod . Daarom moeten we sommige wijnhandelaars teleurstellen . Maar we blijven kwaliteit boven kwantiteit kiezen .”
Liefde voor het product
Karel komt uit een warm nest van fruittelers . Grootvader en vader Henckens werkten met appels en peren . En ook hijzelf zat een tijdje in de business . “ Ik heb veel liefde voor het zaaien en oogsten van producten . Maar bij appels en peren stopt het na de oogst en de veiling . Bij wijn begint het hele creatieve maakproces pas na de oogst . Wijnkennis deed ik in overvloed op aan de wijnbouwhogeschool in Trier , samen met Harry Vorslenen van Wijngoed Thorn . In de jaren 90 startte ik kleinschalig met een wijngaard van één hectare . Nu zijn dat er elf . We hebben daarbij nooit te snel willen groeien . Vandaag blijven we inzetten op onze pinot-rassen , chardonnay , riesling en drie mousserende wijnen . Ze vormen de identiteit van ons wijndomein .”
Uniek en gunstig microklimaat Oorspronkelijk kwam de wijnproductie in het Maasland traag op gang . Al bleek de streek na onderzoek wel de perfecte ondergrond te bieden om verschillende rassen te telen . “ De laatste 50 jaar hebben de kiezel en het water van de Maasmeren de ondergrond geboetseerd . De plassen bufferen veel warmte . Dat microklimaat is de ideale ondergrond voor de druif die niet van natte voeten houdt . We hebben hier ook nooit last van voorjaarsnachtvorst . In smaak uit dat speciale klimaat zich in ragfijne zuren . Die vormen de ruggengraat van de wijn . Onze pinot-rassen krijgen er bijvoorbeeld een knisperend mondgevoel van . De bodem is doorslaggevend voor de smaak .”
‘ Het microklimaat hier is de ideale ondergrond voor de druif die niet van natte voeten houdt .’
“ We wilden die unieke elementen uit de streek ook graag verankeren . Samen met Harry Vorslenen en Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem legden we de appellatie of het wijnherkomstgebied Maasvallei Limburg vast . Van Lanaken tot Roermond , aan beide zijden van de Maas . Het eerste cross-border wijnherkomstgebied ter wereld ! Wijn wordt in deze regio geproduceerd volgens specifieke regels en voorschriften die de kwaliteit moeten waarborgen .”
Opnieuw een familiebedrijf
Het wijndomein is ondertussen een echt familiebedrijf . Naast Karel en zijn vrouw Tine , zitten ook hun zonen en dochter in het bedrijf . “ Het is niet vanzelfsprekend dat je kinderen in je bedrijf stappen , maar ik heb dat zelf ook bij mijn vader gedaan . Mijn zoon Hein staat me vooral bij in het maken van de wijn . En zelfs zijn Franse vriendin verhuisde naar hier om mee te helpen in de wijnbar . Mijn zoon en ik vullen elkaar goed aan . Door de vele indrukken en stages die hij opdeed in het buitenland , kijkt hij met een meer wetenschappelijke blik naar ons wijnproces . Hij wijst me elke keer weer op dingen die ik vanzelfsprekend begin te vinden . Dat helpt ons groeien .”
Aldeneyck als beleving
Voor wie nieuwsgierig is naar het maakproces van de vijf wijnrassen , waarvan de Riesling 2019 en de Charles Pinot Noir 2018 vorig jaar nog twee Belgian Wine Awards van Gault-Millau in de wacht sleepten , boekt het best een rondleiding en / of degustatie . “ Door de open wijnbar – met veel ramen – zetten we volop in op beleving ”, vertelt Karel . “ Je kan ons écht aan het werk zien . Het open-keukengevoel van in een restaurant , maar dan met wijn . Het is heel leuk om bezoekers rond te leiden in onze wijnwereld .”
33