GETIPT
GASTVRIJE VRAGEN AAN …
Bekende komiek én mijnwerkerszoon Erhan Demirci brengt op interactieve wijze het lokale erfgoed in Beringen tot leven . Wat je mag verwachten ? Een wandeling dwars door de steenkoolgeschiedenis , overgoten met shtijle humor .
Vanwaar je connectie met het Beringse mijnverleden ? “ Ik ben geboren in Beringen en woonde in Ham . Mijn vader werkte in Beringen-Mijn . Hoewel hij weinig verhalen meebracht uit de ondergrond , heb ik als kind levendige herinneringen aan die tijd . Zeker aan het einde , toen in 1989 de mijn sloot . Veel pijn en vooral verdriet . Mijn vader was kostwinner , kende alleen het leven als mijnwerker en moest zich samen met veel andere mannen omscholen . Maar eigenlijk is het voor mij persoonlijk ook een mooi verhaal , want zonder de mijn zou mijn familie nooit in België zijn beland . Slechts een generatie verder sta ik als mijnwerkerszoon met mijn show in Casino Beringen . Een plek waar in die tijd mijnwerkers zich niet durfden te vertonen . Kijk , dan weet je dat niets onmogelijk is .”
Kan je iets vertellen over de cité waar je opgroeide ? “ De cité , wat een geweldige plek om op te groeien . Jammer dat je dat pas beseft als je wat ouder bent . Wat nostalgisch , maar onbezonnen voetballen met je vrienden op het plein : hoe heerlijk klinkt dat ! En dat was het ook . Die vriendschappen die toen ontstaan zijn , koester ik nog altijd .
Als ik een voorstelling heb in Limburg , dan combineer ik dat met een bezoek aan familie en vrienden . Gezellig buiten samen een glas drinken , iets eten … Moeilijk om dan op te staan om te gaan werken ”, lacht hij hartelijk .
Mensen wandelen met jou in hun oor mee door de cité van Beringen . Trots op het resultaat ? " Het is echt een prachtige wandeling geworden ", glundert Erhan . " We passeren de oude ‘ barakken ’, waar de eerste Poolse en Italiaanse mijnwerkers leefden . Via sfeerbeelden kom je te weten hoe gastarbeiders boven- en ondergronds werkten en woonden . Verder stappen we richting de Stationsstraat , waar de Turkse cafeetjes en winkeltjes liggen , we gaan naar het voetbalstadion en bezoeken de mijnkathedraal en de moskee . Wist je trouwens dat de moskee een van de grootste van Limburg is ? Ze kwam er op initiatief van de Turkse gemeenschap , die spaarden voor de oprichting ervan . Bijzonder boeiend ! Ik ben zelfs zo trots op het resultaat dat ik deze zomer mijn ouders en vrienden uit het Brusselse mee op sleeptouw neem − met mij als gids van dienst natuurlijk .”
Meer weten ? Je kan de route gratis downloaden via de ErfgoedApp .
FRONTMAN OP DE FIETS
Beringen
Koen Buyse
Zornik-frontman ,
Koen ruilde zijn geboortedorp Zonhoven in voor het centrale en groene Beringen . Of dat een goede keuze was ? “ Ik vertoef graag in rust en dat heb ik hier ook gevonden .”
Toch loert er avontuur om de hoek zodra je op je fiets springt . “ Ik trap het liefst door als ik ga fietsen . Al zou ik wat vaker moeten pauzeren met zoveel leuks in de omgeving . Als ik passeer aan de pop-upzomerbar De Merelhoeve aan de Vallei van de Zwarte Beek , hoor ik aan de joelende kinderen hoe plezierig de kinderboerderij en het maïsdoolhof zijn . Wist je dat je er kan fietsen door de maïs ? Wat is het heerlijk om je zo te omringen met de natuur . Dat doe ik ook graag in de bossen rond Koersels Kapelleke : het hoofd leegmaken en inspiratie opdoen voor mijn muziek . Van rust naar razendsnel ? Dat kan op het mountainbikeparcours naast de Avonturenberg . Dorstig naar meer ? Bestel een lokaal biertje zoals de Koolputter , Remise 56 of Aerts Paradijs . Dan heb je zeker de smaak van Beringen te pakken !”
fietsfanaat en Limburger in hart en nieren .
visitberingen . be
21