FİRUZAN NO:3 FKDAL Kültür,Sanat ve Edebiyat Dergisi | Page 32

32

TEKNOLOJİK SOHBETLER

Dijital Dünyada herkes farklı bir denizde yüzüyor . Artık teknolojik yönelimler eskisi gibi çok da sınırlı değil . Kimisi sanal oyunlar ve artık bunların geliştirilmesiyle ilgilenirken kimisi de sanal gerçeklik , yapay zeka , dijital tasarım , yayıncılık , üç boyutlu teknolojiler ve şimdi de daha çok gündemde olan sanal evren yani metaverse ile ilgilenmektedir . Bizde bu işin mutfağında olan gençlere sorduk .
Dijital Dünyada seni en çok içine çeken alan hangisi ve ilgilendiğin kısımlar nelerdir ?
Doğukan Yalçınkaya : Genel olarak spesifik bir alan olduğunu söyleyemem . Ama Yapay Zeka ve Görsel Efekt ' lerin gelişimini çok merak ediyorum .
Busenur Şahin : Beni içine çeken alan daha çok bu dijital dünyanın insan üzerine bıraktığı etkisi . Hem olumlu hem olumsuz yönleri olan bir dünya , bazen istemeden de olsa illaki bu platformlara / sanal alemlere karışıyoruz ve çoğu insan her zaman istediği şeylerle karşılaşamayabiliyor . Çoğu etik olmayan davranışlar bu alemde sergileniyor evet güzel pozitif şeyler olsa da çoğu zaman bu davranışların önüne geçilemiyor .
Peki bu ilgilendiğin alanla ilgili uğraştığın şeyler nelerdir , neler yapıyorsun ?
Doğukan Yalçınkaya : Kendi başıma herkesin az uğraşla öğrenebileceği Blender programını kullanıyorum . Hem Yapay Zeka hemde Görsel efektleri bir arada tutarak yaratıcılığınızı ortaya çıkartabileceğiniz bir program .
Bununla ilgilenen bir çevren var mı ? Çevrendeki yükselen trend nedir ? Birlikte yaptığınız faaliyetler var mı kısaca bundan bahseder misin ?
Doğukan Yalçınkaya : Çevremde özellikle son zamanda kripto paralara çok büyük bir ilgi duyuluyor . Bazen birlikte özellikle kafa yormasakta sohbet ederken ya da oyun oynarken konusu sıkça açılıyor , yaptığımız yatırımlar ve yatırım yaptığımız kriptoların projesi gibi . Benim gibi VFX ( Görsel Efekt ) ve AI ' ya ( Yapay Zeka ) duyan birilerini çok görmüyorum .
Bununla ilgili takip ettiğin yayınlar ve kanallar varsa bize önerebilir misin ?
Doğukan Yalçınkaya : Youtube ' dan takıldığım yerler olursa Blender Guru isimli kanala bakıyorum . Çok deneyimli ve usta birisi .
32
Bu alana dair gelecekteki beklentin nedir ? Sen bu alanda ilerlemek ister misin ?
Doğukan Yalçınkaya : Aslında çoğu üniversite ve hükümet bu AI konusunda oldukça ciddi adımlar atıyor . Ama benim tüm geleceğimi harcamak isteyeceğim bir alan değil .
Geleceğin meslekleri illüstrasyon , animasyon , sanal mimari olabilir mi ?
Doğukan Yalçınkaya : Bu soru bence eskidi gibi çünkü belirtilen meslek grupları zaten şu anda da çok etkin bir şekilde kullanılıyor . Yollardaki reklam panoları , izlediğimiz filmler ve yapabildiğimiz kuantum bilgisayar deneyleri bunların örnekleri .
Busenur Şahin : Evet geleceğin meslekleri bunlar olabilir , dijital / sanal platformlar her geçen gün artmakta ve gelişmekte olduğu için insanlar bunu yatırım haline getirmeye başladılar . Bu islerin mesleği henüz çok fazla değer görmese de ileride bu meslekler sayesinde ütopik / sanal evrenler yaratılabileceğine inanıyorum .
Gelecekte , istediğiniz her yere hologram olarak ulaşma konusunda ne düşünüyorsunuz ?
Doğukan Yalçınkaya : Hologram zaten kullanılacak nesnenin fiziken orda olması değil görüntü olarak bulunmasıdır . Ve bu teknoloji de gittikçe yaygınlaşıyor , mesela Amerikan rapçi
Snoop Dogg bir gösterisinde vefat etmiş olan Tupac ' i sahnesine çıkarttı ve düet yaptı .
Metaverse ticari bir savaş başlatır mı ?
Busenur Şahin : Bence Metaverse ile ticari bir savaş başlatılabilir . İnsanlar bu sanal dünyadan para kazanıyor ve bu şekilde ticaret yapıyorlar dolayısıyla bu isi yapanlar arasında rekabet illaki var ve gelecekte teknolojinin daha fazla gelişmesiyle bu rekabet artacak bu yüzden olası bir durum bu .
FKDAL Kültür , Sanat , Edebiyat Dergisi No : 3