FİRUZAN NO:3 FKDAL Kültür,Sanat ve Edebiyat Dergisi | Page 30

Esra Güldal
30
Kürk Mantolu Madonna
Kitap , Rasim ’ in işinden olması ve yeni bir iş arayışıyla başlar . Bu iş arayışı için bir gün karşılaştığı eski arkadaşı Hamdi ’ nin ona yardımıyla karşılık bulur . Rasim biraz utansa da Hamdi ’ nin müdür olduğu iş yerinde çalışması için ettiği tekliği kabul eder .
Rasim yeni işinde odasında yaşı ilerlemiş Raif Efendi adlı sessiz , sakin bir adamla çalışmaya başlar . Hemen hemen hiç kimseyle konuşmayan , içine kapanık , verilen işleri titizlikle yapan Raif Efendi boş zamanlarında ise çekmecesinden çıkardığı kitabı okur . Bu Raif Efendi ’ nin içine kapanık , suskun hali Rasim ’ i iyice meraklandırır . Raif Efendi ’ nin hastalanıp işe gelmediği bir gün yapılacak bir çevirinin ona ulaştırılması gerektiğini Rasim ’ in , Almanca çeviri yapan Raif Efendi ’ nin evinin yolu tutmasıyla kafasındaki sorular cevap bulmaya başlar .
Rasim ’ in Raif Efendi ’ nin evinde karşılaştığı manzara onun neden içine kapanık olduğunu göstermektedir . Bu garip , yaşlı adamın kendisini sevmeyen karısıyla mutsuz bir evliliği olmuştur , çocukları olmuştur . Kalabalık evde saygı görmemektedir , kendi hayatına kendisi yön vermemiş , başkalarının istediği bir insan olarak hayatını sürdürmüştür . Raif Bey hastalanır ve yatağa düşer . Ölümünün yaklaştığını anlayınca Rasim ’ den ofisteki eşyalarını getirmesini ve kara kaplı defteri bulup yakmasını ister . Rasim defteri yakacağına söz verir . Defterde Raif Efendi , 20 ’ li yaşlarda babasının isteği üzerine gittiği Berlin ’ de sanata olan ilgisi sayesinde bir galeriye gider . Galeride bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadına hiç tanımadığı halde platonik olarak âşık olur .
Bu tabloda hiç hissetmediği duygular yaşar . Raif Efendi tablodaki portreyi “ Madonna Delle Arpie ” isimli Madonna portresine benzetir . Fırsat buldukça tabloyu görmeye gider . Fakat Maria Puder ’ in onu takip ettiğini fark etmez . Maria Puder Kürk Mantolu Madonna ’ dır .
Raif Efendi Kürk Mantolu Madonna ’ ya sokakta rastlar . Ertesi gün kadını tekrar görebilmek için bir gece kulübüne kadar takip eder .
Maria ’ nın masasına oturur ve Maria Puder kendini
Kürk Mantolu Madonna olarak tanıtır . O günden sonra ikilinin arasında samimi bir arkadaşlık başlar .
Maria Puder her fırsatta ondan herhangi bir beklentisi olmaması gerektiğini belirtir . Fakat Raif Efendi ’ nin elinden bir şey gelmez ve ona âşık olur . Sonunda Maria Puder de Raif Efendi ’ ye âşık olduğunu itiraf eder .
Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona ermiştir .
Bir gün Raif Efendi ’ nin babası öldüğü , gidip fabrikanın başına geçmesi için bir mektup alır . Raif Efendi , düzene soktuğunda Maria Puder ’ i yanına almak üzere Türkiye ’ ye döner . Bir süre mektuplaşırlar .
Fakat bir süre sonra mektuplar kesilir . Mektupların kesilmesinden tam on yıl sonra Maria ’ nın bir akrabasını Ankara da görür . Maria ’ nın hamile olduğunu söylediğini ama isim vermediğini öğrenir .
Ayrıca Maria ’ nın doğum sırasında fenalaştığını komaya girdiğini ve bir hafta sonra öldüğünü büyük bir üzüntü ile öğrenir . Üstelik Maria ’ nın mektupları sadece “ iyi haber ” nitelendirdiği gerçeğini o anda öğrenir . On yıl önce Maria , Raif ’ ten olma kız çocuğunu dünyaya getirdikten bir hafta sonra ölmüştür .
Sen bana , dünyada başka türlü bir hayatın da mevcut olduğunu , benim bir de ruhum bulunduğunu öğrettin .
Esra Güldal
30
FKDAL Kültür , Sanat , Edebiyat Dergisi No : 3