Fotomag 8/2024 | Page 2

‘ Generativ ’ intelligens ?

De av oss som bruker Adobe Photoshop eller Lightroom , har i nyere oppdateringer sett at Generativ AI eller Generativ kunstig intelligens dukker opp i menyer og varsler . For fotografer kan det virke påtrengende å stadig bli minnet om hvor lett du kan retusjere , legge til og trekke fra bildeelementer . Med slike verktøy i hendene hos nesten alle som redigerer bilder digitalt , senkes også terskelen betydelig for å jukse .
Som vi har skrevet om tidligere i Fotomag , vi mener ikke det er galt å lage bilder eller illustrasjoner med AI / kunstig intelligens . Det som derimot er helt uakseptabelt , er å late som slike bilder er fotografier , især fotografier som gir inntrykk av å representere en faktisk hendelse . Da snakker vi om juks , det er å lure publikum .

Det som derimot er helt uakseptabelt , er å late som slike bilder er fotografier .
Men kunstig intelligens kan også benyttes til fotografering . Det skjer hele tiden , f . eks . når systemkameraet med CMOS-brikke bruker AI til å gjenkjenne motiver , fokusere og følge motiver som beveger seg . AI brukes også til å beregne eksponering når kameraet måler lyset i soner over bildeflaten .
Alle CMOS-bestykkede kameraer bruker kunstig intelligens til å utligne følsomheten i de enkelte pikslene for å danne et jevnt eksponert bilde med minst mulig bildestøy . Og alle mobilkameraer lener seg tungt på AI når de kombinerer en lang rekke hurtige eksponeringer til ett bilde , motvirker kamerabevegelse eller beregner « zoom », dvs . interpolerer mellom to brennvidder . Det er tvilsomt om dagens mobilkameraer i det hele tatt ville klare å levere fornuftige bilder uten bruk av AI .
Men om vi derfra ukritisk fjerner eller legger til bildeelementer , slik vi kan gjøre på sekunder med få tastetrykk i nyeste generasjon bildebehandlingsprogrammer , overskrider vi en terskel . Slike grep bør uten unntak merkes eller varsles for at betrakteren ikke skal føle seg lurt .
Som ofte ellers er det ikke teknologien som er problemet , men hvordan vi mennesker bruker den .
( Forsidebildet : Jianing / Adobe Stock )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi , reklame og teknologivirksomheter . Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ).
DESEMBER Nr . 8 - 2024
2