Blir 2024 året vi ikke lenger kan stole på fotografiet ?
Spørsmålet er i grunnen litt feil : vi har aldri kunnet stole på fotografiet , hvis vi mener det skal gjengi « virkeligheten ». Men AI-genererte bilder er kommet for å bli , og utfordrer vårt forhold til hva fotografiet representerer på en ny måte . På forsiden av denne utgaven har vi valgt å bruke et AI-generert bilde for å få oppmerksomhet rundt en av vår tids største utfordringer : bilder laget via kunstig intelligens , eller AI .
Det er helt bevisst at vi skriver « bilder », og ikke « fotografi ». For AI-generert bilder kan aldri bli fotografier , uansett hvor imponert vi blir av at det ligner . Det er mange måter å lage et fotografi på , men vi holder oss til minstekravet om at et fotografi må dannes via lys og lagres permanent via et lysfølsomt materiale .
Et fotografi kan forstås og tolkes ganske fritt , og kan ikke « lyve » i seg selv . Fotografen kan derimot lyve veldig lett , ved å utgi et fotografi for å være noe annet enn det som skjedde da fotografiet ble tatt . Det er med andre ord fotografen , og den som formidler fotografiet , som er ansvarlig for å klarlegge premissene for hvordan vi kan tolke et fotografi .
Fotografiet kan selvsagt også være symbolsk og innby til fri tolkning , men da kan man ikke hevde at det beskriver en konkret hendelse . Da har det ingen dokumentarisk verdi .
Det er ikke galt i seg selv å bruke et AI-generert bilde . Det er som en tegning eller et maleri , bortsett fra at det er maskinlaget , ikke skapt som fotografi . Det stiller krav til åpenhet om prosessen .
Vi i Fotomag har til hensikt å merke AI-genererte bilder tydelig , slik at de ikke kan forveksles med fotografier .
Foto : Ron Moes
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
( Forsidebildet : AI-generert , Adobe Stock ) Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). NYTTÅR Nr . 8 - 2023
4