GUIDE | FARGER
Hovedpersonens grønne bekledning skiller ham tydelig ut – og gir et klart signal om hans status – fra resten av personene på dette bildet .
De aller fleste som fotograferer , fotograferer i farger . Ofte skjer det uten bevissthet om fargenes fysiske og psykologiske egenskaper . For å få et fargebilde til å fungere og fenge , kreves det mer enn at kameraet registrerer de fargene som tilfeldigvis befinner seg foran objektivet . Fargepaletten må settes sammen og brukes bevisst . Fotografen må altså være i besittelse av elementær kunnskap om fargeteori og om fargenes visuelle beskaffenhet . Fargene har nemlig sitt eget språk og sanselighet . I to artikler vil Otto ta for seg fargelære og hvordan en som fotograf bevisst kan bruke farger til å underbygge og forsterke et bildets historie eller stemning .
Tekst og foto : Otto von Münchow
Vi er konstant omgitt av farger . Alt vi ser , er som gjennom et fargelagt prisme . Bare når det blir så mørkt at fargesynet vårt svikter , det vil si når tappene i øynene våre ikke lenger er i stand til å skille mellom de ulike lysbølgene som gir opphav til de fargene vi registrerer , opplever vi verden i en monokrom eller egentlig fargeløs avskygning .
Så vant til å omgås farger er vi at vi i hverdagen knapt legger merke til dem . Det skyldes ikke minst hvordan vårt syn er utformet . Sanseapparatet slipper ikke noe til bevisstheten før det bryter gjennom sløret av hverdagsinntrykk . Derfor ser vi ikke fargene . Ikke før de slår blår i øynene våre , når sansene blir overmettet av sterke eller iøynefallende farger , enten det er vakre , intense høstfarger eller en skimrende , fluoriserende grønn bil som fyker forbi eller et lysende rødt faresignal .
DESEMBER Nr . 8 - 2022
53