Fotomag 8/2021 | Page 67

bøker
Jonas Bendiksen er født i Tønsberg i 1977 , og en av Norges mest kjente fotografer internasjonalt .
Det var den kaotiske situasjonen i 2016 da Donald Trump mobiliserte mot redigerte medier , som trigget ideen til Jonas Bendiksen om det som ble til « The Book of Veles » ( Fra boken . Foto : Jonas Bendiksen )
ikke gjennomskuet , boken fikk velvillig mottakelse , endog på dokumentarfotofestivalen i Perpignan .
Bendiksen tok et grep som skulle få omverdenen til å avsløre boken ; han skapte den falske figuren Chloe Miskin , et Facebook-troll som begynte å spre beskyldninger om at Bendiksen hadde betalt folk for å stille opp på bildene – dødssynd for en dokumentarfotograf . Men reaksjonene rettet seg først mot « Chloe Miskin » -figuren , ikke mot boken eller Bendiksen . Det som skulle være et forsvar for bildejournalistikken ble et skudd i mørket , og først da « Chloe Miskin » kom på Twitter , begynte illusjonen å rakne .
« The Book of Veles » er et dristig , for en dokumentarfotograf nesten selvmorderisk manifest , som forsøker å bevisstgjøre oss om hvordan vi manipuleres av falske stemmer i vår medieverden , og hvor vanskelig det er å avsløre hva som er bedrag og hva som er sannhet . Paradoksalt nok ble han selv nesten et offer for akkurat samme dilemma . Den komplekse rekken av virkemidler var nesten for god til å være sann – og Bendiksens egen etos stod lenge i veien for det budskapet han egentlig ville ha fram , før han måtte tydeliggjøre intensjonen via sitt Facebook-troll .
Det var kanskje like bra at Bendiksen ikke ble så lett avslørt som han ønsket . Slik boken , og bokens skjebne i offentligheten ble mottatt , trigget det en større debatt om manipulasjon og propaganda ( også bokens 12-siders essay er autogenerert og laget av en datamaskin ).
Bendiksen advarer oss ikke om hvordan det kan bli , det er allerede slik . Og det er vårt eget ansvar å gjøre noe med det .
Jonas Bendiksen har vært medlem i fotografkollektivet Magnum Photos siden 2004 . I ‘ The Book of Veles ’ synliggjør han hvordan teknologi kan utfordre vår evne til å skille mellom falske og sanne nyheter , også bilder . ( Foto : © Arnfinn Johnsen )
Da han var 19 , fikk han praksisplass ved Magnum Photos ’ kontor i London . Etter ett år med kaffekoking og forefallende arbeid reiste han til det østlige Russland , og bodde der en periode , utstyrt med kamera og film . Det trigget flere år på reise i randstatene til det tidligere Sovjet og boken ‘ Satellites ’ fra 2006 . I senere arbeider har han ofte befattet seg med historier om mennesker som lever ‘ utenfor ’. Han jobber både kommersielt og med egne prosjekter , har hatt mange utstillinger , gitt ut fire bøker og ble i 2009 tildelt den norske Fotografiprisen . Les mer om Jonas Bendiksen på hans egen hjemmeside .
DESEMBER Nr . 8 - 2021
67