Fotomag 7/2024 | Page 64

RETRO : FILMSKANNING MED KAMERA
Sorthvittbilder fra negativer er enkelt både å skanne og konvertere til positiver . Du kan bruke Photoshop / Lightroom eller tilsvarende programmer ( les gjerne saken på de neste sidene ). Bruk likevel råfiler og behandle bildene som fargebilder , så får du med alle valører . Du kan evt . konvertere til nøytrale gråtoner til slutt .
Slik bruker du easy35 Enheten kommer i en miljøvennlig pakke med solid kartong , og materialet er metall og nylon .
De medfølgende rørene i ulik lengde settes sammen for å passe til objektivets brennvidde og fotograferingsavstand . Gjengene til røret er 62mm , adaptere fra 39mm til 67mm følger med .
Lysenheten kan reguleres i styrke og fargetone og er oppladbar . Stativ er unødvendig , vi brukte kamera og filmskanner på frihånd , også med lukkertider opp til 0,5 sek .
Vi prøvde oss frem med ulike blendere og havnet på ca . f / 5,6 og brukte manuell eksponering som fylte så mye av histogrammet som mulig . For fargenegativer er innholdet i rødt så dominerende at det er viktig å holde være nøye med eksponeringen .
Skanning av dias Diasholderen tar ett lysbilde av gangen , og har en litt hard fjærbelastet slisse til rammen .
Vi skannet både papprammer ( Kodachrome ) og plastrammer , med og uten glass . Bortsett fra støvproblemet er skanning av diapositiver en lek .
Fargenegativer Med bomullshansker er det likevel litt fiklete å føre negativstripene inn mellom Duster-børstene , men med litt tålmodighet får vi det til .
Det er absolutt nødvendig å bruke råfiler til fargenegativer , du trenger litt å gå på til konverteringen , i tillegg til nøyaktig eksponering .
Sorthvitt-negativer Heller ikke sorthvitt-negativer byr på problemer , ikke annet enn det samme med støv og børstene . Vi foretrakk likevel å konvertere med Negative LabPro , som automatisk fjerner tonen i filmbasen . I Lightroom konverterer programmet til 16-bit TIFF med rom for justeringer .
NOVEMBER Nr . 7 - 2024
64