Filmens renessanse
Den opprinnelige betydningen av orden « renessanse » er gjenfødelse . Men i overført betydning er det vanligst å forbinde renessanse med « det å få fornyet popularitet eller ny oppblomstring ». Filmen har aldri vært død , så det er den siste betydningen vi snakker om når vi sier at filmen har fått sin renessanse . Vi ser en bølge som bare vokser , selv om det ennå ikke er en fullskala tsunami .
For vel 20 år siden var det mange som spådde filmens død , og digitalkameraenes fullstendige dominans . Produsentene av film stanset produksjon av den ene filmtypen etter den andre , mens det stadig ble færre laboratorier som fremkalte filmer .
”
Ønsket om fysiske fotografier har trumfet jaget etter teknisk perfeksjon .
Kanskje var det tunnelsynet som fikk mange til å tenke at det ikke var plass til film ved siden av digitalkameraer . Men folk sluttet ikke å spille musikk på vinyl heller , da CD-er , iPod og Spotify gjorde sitt inntog . Det er plass for flere medietyper , også blant fotografer . Best har vi sett det i oppblomstringen av instant-fotografering , særlig blant unge . Ønsket om fysiske fotografier har trumfet jaget etter teknisk perfeksjon .
Interessen for å ta i bruk gamle kameraer med film har økt , og prisene på noen av disse er nå høyere enn da de var nye for kanskje 20-30 år siden – eller mer . Det er åpenbart et marked der , så det er gode grunner til å tilby nye produkter .
Lanseringen av Pentax 17 i sommer markerer bedre enn noe annet filmens renessanse . Interessen er stor , og selv om ikke Pentax er eneste produsent av kameraer for film , markerer Pentax med sin historie og helt nye design at de vil surfe på bølgen ( Lomography og Leica er også på banen , i to helt ulike nisjer ). Pentax har lovet flere kameraer , og vi tror ikke de blir alene veldig lenge .
Samtidig tilbys også nye filmer , og noen produsenter gjenopptar produksjonen av gamle . Fotomag har lenge levert artikler og tester av « analog » fotografi under merkelappen « Retro », og vil fortsette med det . Vi mener valg av fototeknikk bør være fritt .
( Forsidebildet : Valoi / Fotomag )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi , reklame og teknologivirksomheter . Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). NOVEMBER Nr . 7 - 2024
2