GUIDE | KOMPOSISJON
Nok et bilde med flere bildeelementer der jeg har sørget for at ingen av menneskene overlapper hverandre . De lyse vinduene trekker fort til seg øynene , men det tar ikke lang tid før de flytter seg videre til ansiktene og deres økte kontrast . Bildet er tatt på Cafe Ambrosia i Bergen .
Slik vi ser Selv om jeg motsetter meg regler som sådan , innser jeg at komposisjonsreglene – som jeg riktignok heller foretrekker å kalle retningslinjer – kan være til hjelp når du komponerer et fotografi , kanskje spesielt for dem som nettopp har startet med å fotografere . Men ja , se på dem som retningslinjer eller ideer , og bryt dem når du føler for det eller intuisjonen din sier noe annet .
Jeg tror en bedre tilnærming enn å se på komposisjon som et sett med regler , er å forstå hva komposisjon er . Selv om det ikke er enkelt å definere , går det i hovedsak på hvordan vi ordner elementene i et bilde . Komposisjon handler jo åpenbart om hvor vi plasserer de forskjellige elementene innenfor bilderammen . Det dreier seg om hvordan vi skiller dem fra hverandre på en måte som er tiltalende , samt hvordan vi ordner elementene slik at vi bedre kan fortelle en visuell historie .
Når vi komponerer , er det nyttig å forstå hvordan vi mennesker tar inn visuell informasjon . Forskere har gjennomført studier som sporer hvordan øynene beveger seg rundt innenfor rammen når de ser på bilder eller fotografier , inkludert hva øynene bruker mest tid på å se på .
Forskerne har funnet ut at vi trekkes spesielt til fire ting : Det lyseste elementet innenfor en ramme . De mest mettede fargene i et fotografi . Områder med størst kontrast eller størst forskjell . Og til slutt , men ikke minst , ansikter .
Hvis vi vet at vårt blikk trekkes til disse fire elementene , bør vi ha dem i tankene når vi komponerer bildene våre . Spørsmålet er hvordan vi kan ordne disse elementene slik at vi kan forutse hvilke visuelle deler betrakteren vil feste seg ved når vi presenterer et fotografi for hen .
NOVEMBER Nr . 7 - 2022
61