Fotomag 6/2024 | страница 4

Hva slags kunstig intelligens ?

Vi slipper ikke unna kunstig intelligens eller AI , heller ikke vi fotografer . Kanskje spesielt ikke vi . Fotomag har tidligere , senest i nr . 3-2024 og nr . 8-2023 markert vår skepsis til uredelig bruk av AI , og vært klare på at vi vil merke AI-bilder når vi en sjelden gang bruker dem , så de ikke skal kunne forveksles med ekte fotografier Men , kunstig intelligens er mye mer enn de nye egenskapene til f . eks . Adobe Firefly , Midjourney , ChatGPT eller Dall-E , der brukerne kan generere fotorealistiske bilder ( eller filmer ) som aldri har vært i noe kamera , eller « fikse » på dem . De er viktige nok , og verd å ta på alvor . Noe årets Nobelpris i fysikk til John J . Hopfield og Geoffrey E . Hinton understreker . Hinton , som kalles « Gudfaren innen kunstig intelligens », advarte nylig om at denne teknologien kan være en trussel mot menneskeheten . Intet mindre .

AI utfordrer vårt forhold til fotografi som dokumentasjon
Det er selvsagt ikke teknologien i seg selv , men hvordan vi bruker den , som teller . Fotografer , bildebyråer og konkurranser verden over tar stilling til AI-bilder , og mange setter klare restriksjoner . Mens Adobe pøser ut reklamer om fortreffeligheten til Firefly-verktøyene i sine programmer , advarer andre . Apple utfordrer f . eks . Samsung og Google med å påpeke at fotografier bør handle om ting som virkelig , faktisk har skjedd . Likevel , hverken Apple , andre mobilkameraprodusenter eller produsenter av tradisjonelle kameraer kan underslå at det allerede brukes mye kunstig intelligens for å lage fotografier . Både autofokus , eksponering og – for mobilkameraene særlig – sammenføyning av mange eksponeringer , er mer og mer viktig . AI utfordrer vårt forhold til fotografi som dokumentasjon , men bidrar også til at fotografi kan representere det som skjer enda bedre .
AI kan selvsagt være til nytte for menneskeheten , som i medisinen , der det pekes på at både diagnoser og behandling kan forbedres enormt . Fotografi er også en del av det . Bruker vi AI til å gjøre bilder klarere , bedre eksponert og mer representative , kan det også hjelpe fotografer . Men aldri til å jukse , eller lure betrakteren til å tro at et AI-generert bilde er « ekte ».
( Forsidebildet : Adobe Stock / Canon )
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
REDAKSJON OG BIDRAGSYTERE
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , forlag , fotografi og teknologivirksomheter . Har utgitt boken « Se med kamera ».
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Otto von Münchow
Frilans fotojournalist som leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner , med Bergen og Seattle som baser . Han holder work shops og bidrar i Fotomag med guider og tipsartikler til fotografer som vil lære mer .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf , teknolog og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). HØSTUTGAVE Nr . 6 - 2024
4