Fotomag 6/2023 | Page 4

Kunstig intelligens , igjen

« Hva har atombomben til felles med kunstig intelligens ( KI )?» spør professor og forfatter Jan Grue i en bokanmeldelse i Aftenposten 22 . oktober . Det paradoksale spørsmålet viser til diskusjonen om teknologien i seg selv kan være « ond ».
Grue skriver også i den samme anmeldelsen : « Den siste tids utvikling er skummel fordi vi forstår for lite av den kunstige intelligensens umenneskelige rasjonalitet . Dermed vet vi heller ikke hvor den vil føre oss .»
Slik atomspalting i seg selv hverken er god eller ond , er det når mennesker bruker kraften i vitenskapen til skade for miljø og liv at teknologien kan bli « ond ». Eller i alle fall få grusomme og uforutsigbare konsekvenser . Slik er det også med kunstig intelligens og fotografi . Som det heter : – et fotografi kan ikke lyve , men fotografen ( og andre som setter fotografiet i en bestemt sammenheng ) kan holde folk for narr hvis de er uærlige . Frykten for KI er mer alvorlig enn KI

Spørsmålet er ikke om KI er en trussel , men om juks kan tillates og om juks er en trussel . i seg selv . Alle dagens kameraer , med få unntak , benytter seg av kunstig intelligens . Mobilkameraer har gjort det lenge , og er helt avhengig av det . KI benyttes for å få skarpere bilder , utjevne kontrast , rette opp optiske skavanker , korrigere farger og mye mer . Både autofokus , bildestabilisering , eksponering og lukker / blender kan benytte KI for å ‘ sitte bedre ’ – og det blir brukt . På det helt grunnleggende teknologiske plan , brukes kunstig intelligens og maskinlæring til å gjøre om mer eller mindre ubrukelige piksler til et godt fotografi , med mindre bildestøy og renere flater .
Spørsmålet er derfor ikke om KI er en trussel , men som ofte før : om juks kan tillates og om juks er en trussel . Svarene på de to spørsmålene er som det alltid har vært henholdsvis nei og ja .
Så lenge vi skiller snørr og barter og ikke jukser med bilder , hverken digitale eller analoge , med eller uten KI , kan kunstig intelligens bli en verdifull ressurs når vi skal bildelegge tiden vi lever i . Men ikke hvis vi bruker det til å lure folk .
Fotomag arbeider etter pressens etiske regler og de samme prinsippene som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten .
Foto : Ron Moes
Toralf Sandåker
Ansvarlig redaktør og hovedbidragsyter i Fotomag med mangeårig erfaring fra fagpresse , fotografi og teknologivirksomheter . Utga boken « Se med kamera » i 2013 .
Henrik S Tangen
Skribent og fotograf med test av fotoutstyr , video og tilbehør på programmet . Henrik foretrekker sorthvitt til sine personlige prosjekter , og jobber til daglig hos Foto . no i Oslo , der han bl . a . jobber med kundestøtte .
Arne Glomdal
Fotografmester med mer enn 50 år i bransjen med eget studio i Fredrikstad . Fotolærer på Glemmen videregående skole , og i ti år redaktør i Norsk Fotografisk Tidsskrift .
Tom R Mehlum
Video- / fotograf og markedsfører på digitale- og sosiale medier . Partner hos Exciter AS ( Fotomags utgiver ). HØSTNUMMER Nr . 6 - 2023
4