Fotomag 6/2022 | Page 58

ESSAY | HVA ER ET GODT BILDE ?
med normer eller være en del av en retning innen kunsten som ligger i forkant utviklingen . Kunstfotografen er sånn sett kanskje nærmere knyttet til kunsten som sådan enn fotografiet .
Innen kunsten har det jo alltid pågått en kontinuerlig polemikk og rekonstruksjon av hva god kunst er . Det som var sant i går , er det ikke i dag – og det kan til og med ha lite med kunstnerens hensikt og kunstverkets relasjon til omverden . I såkalt hyperreell kunst referer et verk bare til seg selv og blir ansett som mer reelt enn det reelle .
Fra betrakterens ståsted Innen kunsten er det like mange tanker om kunst som det er kunstnere og ikke minst forståsegpåere av kunst . Den omstridte , svenske kunstneren Lars Vilks , som ble herostratisk berømt for sine Muhammed-tegner , hevdet for eksempel at det er tre egenskaper som kjennetegner god kunst . For det første at den er aktuelle , for det andre at den får medieomtale og for det siste at den provoserer . Det er nok en definisjon like god som noen annen . Men hvis en skal bruke betraktninger rundt kunst som verktøy til å forstå hva et godt fotografi er , er det fort gjort å gå seg vill .
Ikke fordi andre genre nødvendigvis gir en bedre inngang til å forstå hva et godt bilde innebærer . Innen fotojournalistikk gjelder egne kriterier for hva som velges ut for publisering – og ikke minst for hvilke bilder som vinner konkurranser som de norske pressefotografenes Årets Bilde eller den internasjonale , prestisjefulle World Press Photo . Jeg ser at bilder av krig , ødeleggelser , sorg og bilder tatt under overdreven fare for fotografen ofte blir plukket ut som vinnere , uansett hvilke andre fotografiske kvaliteter de måtte mangle . De spiller ofte på et endimensjonalt nivå , mangler dybde og åpner ikke opp for tolkninger – og blir dermed veldig bokstavelige .
Alex Garcia , en prisbelønnet fotojournalist ved Chicago Tribune , skrev for noen år siden på sin blogg at tilgang og intimitet er de to egenskapene som trigger juryer av fotojournalistiske konkurranser . Tilgang betyr ganske enkelt hvor vanskelig det er å få tatt et bilde . Intimitet er den følelsesmessige
Henri Cartier-Bresson i Paris med sitt Leica-kamera , fotografert av Ihei Kimura , 1954 .
komponenten i bildet . Den handler også om tilgang , men gjennom å komme nært på de som blir fotografert , og fange ømhet , følsomhet , rå drifter eller en overveldende kvalitet . Denne intimiteten skaper følelsesmessig bånd til betrakteren ifølge Garcia .
Alt det er vel og bra , men betyr det noe for betrakteren ? Er betrakteren egentlig interessert i hvor store anstrengelsene fotografen har lagt ned eller hvor lang tid hen har brukt for å komme nært objektet ? Den amerikanske fotografen William Mortensen var en av de første som prøvde å forstå hva som faktisk skaper et godt bilde i betrakterens øyne .
Høydepunktet først Mortensen virket i begynnelsen av forrige århundre , og selv om han i det store og hele er gått i glemmeboken i dag , var han en anerkjent fotograf
HØSTUTGAVE Nr . 6 - 2022
58