Fotomag 6/2022 | Page 44

BØKER
Gimsøybrua 2002 : Skulle jeg plukke ut ett bilde fra boka som oppsummerer fotografens arbeider , må det bli Gimsøybrua 2002 . Motiv , teknikk , komposisjon og utførelse møtes i dette bildet . ( Foto : Morten M . Løberg )
med undertekst i form av titler og årstall litt i hulter og bulter opp gjennom tidene .

Det er her fotografen byr på seg selv , og det er her han mister kontrollen med hvordan bildene leses og tolkes . Straks vi som lesere tar kommandoen , er vi medskapere av innhold , og vi gir bildene mening ut fra egen erfaringsbakgrunn og hvordan vi er vant med å tilnærme oss fotografier . Og det er her jeg oppfordrer lesere til ikke å skyve det fremmede og ukjente fra seg , men ta utfordringen med å møte bildene . Ikke bare på bildenes premisser , men ut fra hva vi selv legger i dem .

Det er i dette spenningsfeltet samtidsfotografiet lever og får fornyet kraft . Fotografen som løfter fram motivene , deskriptivt for reportasje og dokumentarisk arbeid , og herlig ekspresjonistisk når det subjektive blikket styrer kameraet , slik som det så gjennomført er gjort i denne boka .
En av de tidligste i denne sjangeren var William Eggleston , USA . Vi ser noe lignende i det fotografiske kunstfotomiljøet her hjemme på 1970 og 80-tallet , med fotografer som Tom Sandberg , Jamie Parslow , Dag Alveng , Jens Hauge , med flere . Selv om de gikk i samme retning , etterlignet de ikke hverandre . Hver av dem hadde sin klare signatur . En vesentlig del av inspirasjon og tankegods hadde de nok til felles . Vi ser de samme trendene i nisjer av svensk fotografi fra denne tida .

Øivind Storm Bjerke har skrevet forordet i boka . Jeg har bevisst latt være å lese dette før jeg skrev anmeldelsen , og jeg har heller ikke lest pressemeldingen fra forlaget og fotografen i forkant .

Avslutningsvis kan jeg ikke annet enn å applaudere denne publikasjonen , i 24 x 29 cm format , med kritthvitt omslag og tittel i versaler . Den røde linja med navn og tidsbeskrivelse for arbeidene
HØSTUTGAVE Nr . 6 - 2022
44